hír tervek Budapest világváros

Budapest világvárossá alakul (2.rész)


Java | 2016.02.29
Tovább folytatjuk az áttekintést, vagyis az átadásra kerülő fejlesztések, rekonstrukciók és újjáépítések hosszú listáját. Látva ezt megbizonyosodhatunk róla, hogy építészeink világszínvonalon, sokszor külhoni kollégáikkal együttműködve világvárossá alakítják Budapestet!

Új Puskás Stadion
Már megkezdődött a Puskás Stadion bontása és hamarosan elkezdődhet Magyarország legnagyobb építkezése, amelynek végén egy XXI. századi modern, 65 ezres aréna születik meg, amely karakterében a Népstadiont is felidézi majd. Bármilyen futballeseményt, így világbajnoki vagy Bajnokok Ligája-döntőt is meg lehet majd rendezni itt.

1-es villamossal a Kelenföld vasútállomásig
Még 1992-ben beszélt először arról Demszky Gábor, hogy át kellene vezetni az 1-es villamost Budára. A Lágymányosi hidat már eleve így alakították ki, a megvalósulásra azonban 13 évet kellett várni. Tavaly végre átgördültek az első szerelvények a Rákóczi hídon, 2020-ig pedig a Kelenföldi pályaudvarig fog érni a villamospálya. A további tervek között szerepel, hogy az 1-es északon a Bécsi útig érjen.

Moszkva térből Széll Kálmán tér
Végre véget ér a Széll Kálmán tér kálváriája, 2016-ban birtokba vehetik a budai polgárok. Bár Kóka János még 2006-ban mandátumát tette arra, hogy felújítja a Moszkva teret, ez csak idénre lesz kész. A felújítás során megújul a metrókijáratot takaró legyezőépület is és a tér közlekedését úgy alakítják ki, hogy helyet kap rajta a majdani Fogaskerekű végállomása is.

Fogassal a Szél Kálmán térig és a Normafáig
Teljesen megújulhat a fogaskerekű, és a tervek szerint nyomvonalát mindkét irányban meghosszabbítják. Ezzel a fogas eléri majd a Széll Kálmán teret, a másik irányban pedig a Normafát. A meghosszabbított 60-as villamos így hatékonyabb és környezetkímélőbb lesz, ezáltal a 21-es busz és a fogaskerekű végre visszanyeri régi fényét.

Megszépül a Normafa
Ha már szóba került a Normafa, itt nincsenek kiugró tervek. Egyszerűen csak turistajelzések, játszóterek és utcabútorok korszerűsödnek és szépülnek meg. Az első ütem már el is készült.

Palatinus strand
Idén megkezdődött a margitszigeti Palatinus Strandfürdő műemléki rekonstrukciója és bővítése is. A különleges értéket képviselő, főbejárati épület homlokzatát az eredeti Bauhaus tervek szerint újítják fel.

Elfeledett kincs: Gül Baba türbéje
A II. kerület egy elfeledett rejtett kincsét is visszakapja régi fényét. A Rózsadomb tetején lévő török emlékhely 2017-re visszakapja régi pompáját, mivel a magyar és a török kormány közös együttműködéssel újítja fel a síremléket. Gül Baba türbéjén pedig a jövőben nem csak a dervisekre lehet majd emlékezni, hiszen az épületben múzeum és kávézó is várja majd az látogatókat.

Régi fényében a Közlekedési Múzeum
A Városligetet ért 1944. júliusi és szeptemberi bombatámadás következtében az épület jelentősen megsérült, a tető közel 35 százaléka leomlott. A múzeum jelenlegi állapotát csak az 1964 -1965. évi újjáépítések során érte el – erősen megcsonkított formában. Végre visszanyerheti eredeti pompáját és fényét az épület.

Magyar Zene Háza
A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, egy jelenleg beépített területen, az eredeti, egykori Hungexpóhoz kapcsolódó elhagyatott, bontásra ítélt irodaépületek helyén.

Nemzeti Galéria
A Petőfi Csarnok helyén épülő, japán tervek szerint készülő Nemzeti Galéria igazi emblematikus épületévé válhat Budapestnek.

Bozsik Stadion
A Honvéd új stadionjának fejlesztése és bővítése a hírek szerint 2016 második felében kezdődhet meg.

Hidegkuti Nándor Stadion
Újjáépül a Hungária körút mellett található Hidegkuti Stadion is. Az MTK új arénáját a BORD Építész Stúdió tervezte.

Eiffel-csarnok
Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok. Az acélszerkezetű csarnok 1886-ban épült fel az Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János tervei szerint. A kőbányai vasúti épület a teljes körű rekonstrukció után az ország egyik legfontosabb komolyzenei központja lesz.

MTA Humán Tudományok Háza
A Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai már 2014-ben megkezdődtek a Ferencvárosban, és idén birtokba is vehetik az MTA kutatói.

Bionikai Innovációs Központ
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésével jön létre a Bionikai Innovációs Központ (BIK). A cél az, hogy a központ egyben katalizátora legyen a környezetében kialakuló Bionikai Ipari Parknak, amely alapvetően szintén a Klinikák és a Központ közelében épül fel.

Új egyetemi épületet és kollégiumot kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen több fejlesztés is zajlik. Felújítják többek között a történelmi lovardát és a hozzá tartozó istállókat, melyek részben nyitottak lesznek a nagyközönség számára. De nemcsak a lovarda, hanem az egész Orczy-kert megújul a projekt végére. Az Üllői úton épült föl az egyetem új oktatási épülete, melyet hamarosan átadnak. Új kollégium is épül, mely hatszáz hallgatónak biztosít modern szállást.

Új épületeket kap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
A MOME hosszú távú fejlesztési programja 2017-re, két ütemben valósulhat meg. A beruházás első lépéseként egy három részből álló épületkomplexum, a Technológiai park (Műhelyház, Műteremház, Médiaház) épül fel.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
A Liget Budapest projekt részeként épül korszerű raktározási és restaurálási központ a Szépművészeti Múzeum közelében. Az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) több nagy budapesti múzeum működésében nyújt majd segítséget.
Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a főváros olyan fejlődési ciklus előtt áll, mint az 1848-1849-es forradalmat követő kiegyezéskor, de az egészen biztos, hogy olyan jelentős változások előtt áll Budapest, melyek újra feltűzhetik a világtérképre.

Forrás: Spiler.blog.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások