Katona Vilmos | 2015.03.25
A megosztás a témája az idei, már ötödik alkalommal megrendezendő Beton kurzusnak, amelyen hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt. Köztéri betoninstallációkra, betonból készült bútorokra és használati tárgyakra egyaránt számíthatunk.

A programhoz szombaton nyilvános előadássorozat is kapcsolódik, amelynek a Design Terminál konferenciaterme ad otthont. Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra által szervezett programon elsősorban építész-, mérnök-, forma- és bútortervező, valamint képzőművész-hallgatók vesznek részt. Először elméletben, majd gyakorlatban ismerkednek a betonnal, valamint annak kreatív felhasználási módjaival. Idén a résztvevők a megosztás jegyében tervezik meg és készítik el "köztéri beavatkozásaikat". A mottó a tapasztalat, a tudás és az eszközök megosztására is utal.

A kurzus és a műhelyfoglalkozás fontos elemeke, hogy mérnök- és művészhallgatók, építészek és dizájnerek csapatokban együttműködve dolgoznak egy-egy projekten, így lehetőségük nyílik megismerni egymás gondolkodásmódját, szakterületét, valamint megoszthatják egymással tudásukat, tapasztalataikat.

Ezt a munkát nyilvános előadások is segítik a Design Terminálban rendezett programon, ahol magyar, cseh és szlovák szakemberek előadásait hallgathatják meg nemcsak a résztvevők, hanem a téma iránt érdeklődők is. A nemzetközi szakemberek szombaton a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségéről, a public art és az emlékművek kapcsolatáról, az urbánus terek alakíthatóságáról és az innováció szerepéről beszélnek majd.

A korábbi években a diákcsapatok egyebek mellett puhabetonból készült bútort és napelemmel működő csillagtérképet készítettek, újjáépítettek egy díszkutat, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel betonnal. Az idei kurzus munkáit a közönség májusban, az OFF-Biennále Budapest nevű nemzetközi kortárs művészeti esemény programjában láthatja, amelyet április 24. és május 31. között rendeznek meg.

A kurzust első alkalommal 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) rendezték meg, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak hozzá. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) diákjai vesznek részt rajta.

Az idei megosztás mottó arra is utal, hogy a kurzusnak otthont adó Stoczek utcai műhelyben szerszám-örökbefogadási akciót hirdettek a szervezők; ide várják azok felajánlásait, akiknek van olyan felesleges szerszámuk, létrájuk vagy bármilyen hasznos eszközük, amit ingyen megosztanának a fiatalokkal, ezzel segítve munkájukat.


Forrás: MTI
Fotók: Szövetég'39 Hibrid Design Manufaktúra, Urbanista blog

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások