épületek cikk füzérradványi károlyi kastély

Csengetett Mylord? – Luxus kastélyszálló magyar módra


buildecon | 2024.01.01

Kívül angol pompa, belül olasz fényűzés – így lehetne jellemezni a Füzérradványi Károlyi kastélyt, mely 2023-as kastélytúrám utolsó állomása volt. A kastély rekonstrukciója a Nemzeti Kastély- és Várprogram egyik projektje, mely 2021-ben fejeződött be.

A földszinten '30-as évekbeli szállodai recepció fogad és korabeli bőröndök sorjáznak. Képzeletben csengetek a pulton, és becsekkolok. Az emeleten a korabeli fényűzés tárgyai: fürdőszoba, angolvécé, márvány fürdőmedence, Standard Coventry automobil. A falon korabeli reklámok: újsághirdetések és szórólapok, melyekkel a szállót reklámozták.

A kastélyt 2018 és 2021 között a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újították fel, míg az angolparkot korábban, 2013-15 között rekonstruálták.

Hogyan lett kastélyból szálló?

Nagykárolyi báró Károlyi László I. Lipót királytól kapta a Füzéri várat és a radványi uradalmat az itt álló kúriával együtt, mely a Füzérradványi kastély elődje volt. 

Gróf Károlyi Ede volt a családból az első, aki a kastélyban lakott, ő 1846 és 1877 között többször átépíttette az épületet Ybl Miklós tervei alapján. Így készült el az U alakú kastély két gazdasági szárnnyal. A gróf maga is amatőr tervező lévén aktív volt a kastély tervezésében, a nyolcszögletű torony is az ő fejéből pattant ki. Ez utóbbin a család többi tagja jól mulatott, és piszkavasnak csúfolta.

A következő nagyszabású átépítés 1897 és 1907 között zajlott, amikor Gróf Károlyi László Albert Pio olasz építész tervei alapján építtette át a kastély déli lakószárnyát. A gróf és felesége (Apponyi Franciska grófnő) reneszánsz kandallókat, ajtókereteket, bútorokat vettek Firenzében, így múzeumszerű enteriőröket alakítottak ki.

Az épületet Gróf Károlyi István építtette át luxus kastélyszállóvá 1936 és 1938 között Lehoczky György tervei alapján. Bevezették az áramot, az emeleti termeket felosztották lakosztályokra, és az angolparkban tenisz-, sí- és golfpályákát, strand- és apartmanházakat építettek.

A luxusszálló, mely Európa-szerte híres volt, kis megszakítással 10 évig működött a család üzemeltetésében, majd 1949 után kórház, majd szanatórium funkciót töltött be.

Ma méltán fogad ismét vendégeket: az 1930-as fénykorához hasonlóan a kastélypark apartmanházaiban foglalhatunk szállást.

Cikk és fotók: Falucskai Eszter

Kastélytörténet forrása: Füzérradványi kastély

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások