épületek Dr. Paulinyi Gergely energiatudatos építés iroda zöld építészet Advance Tower

Csökkentett ökológiai lábnyommal épült a Váci úti Advance Towers

A váci úti irodasor egyik legtisztább levegőjű irodaépülete


MagócsiAnikó | 2020.04.02

1 200 négyzetméteres zöldfelületet biztosító tetőkert, többszintes belső udvar, közösségi terek és az otthonos légkör megteremtésére való törekvés teszik különlegessé a Váci úti irodafolyosó legújabb irodaházát, a Real Estate Awards 2019 díjas Advance Tower II épületét.

A Paulinyi & Partners által tervezett, Az év legzöldebb projektje címet elnyerő irodaház a fenntarthatóságot elismerő BREEAM Very Good minősítést is kapott a tervezési fázisban, kialakítása során pedig kiemelt figyelmet szenteltek a leendő munkavállalók egészségének.

Az épületegyüttes első ütemét 2018 decemberében adták át, majd a második ütemmel együtt az Advance Tower I-II. közel 20 000 négyzetméteresre bővült. A Futureal-csoport által fejlesztett komplexum építése során a környék szigorú építészeti szabályozásához kellett igazodni. A korlátok áthidalása egyedi megoldásokat eredményezett: a Paulinyi & Partners építész tervezői a létrejött homlokzat kialakításához a környező irodaépületek alapos vizsgálatával jutottak el, az épület formavilágát az utcaképhez igazítva. Az így kapott keretes szerkezetű, lyuk architektúrára hajazó, de a korszerű függönyfalas irodaházak méretrendjét átvevő szerkezeten a homlokzati lamella elemek és az éjszakai világítás különleges megjelenést biztosítanak.

Az irodaterek kialakítása során fontos szempont volt a megfelelő komfort biztosítása, amit a tervezési fázisban elnyert BREEAM Very Good minősítés is igazol. Ebben kiemelt szerepe van a természetes megvilágításnak és a megfelelő kilátásnak, illetve a multifunkcionális üvegeknek, amelyeknek köszönhetően elkerülhető a túlmelegedés, és a káprázatmentes megvilágítás is biztosítható.

A komplexum korszerű irodaterei mellett többszintes belső udvarral is rendelkezik, ahol privát és közösségi terek egyaránt helyet kaptak. Ez a dinamikus térkompozíció teszi igazán különlegessé az épületet a környező irodákhoz képest, hiszen a tetőkert így közel 1200 négyzetméter zöldfelületet biztosít. A belső terek kialakításánál kiemelkedő figyelmet fordítottak az otthonos légkör kialakítására és a munkavállalók jó közérzetéhez való hozzájárulásra is. „Az volt a cél, hogy távolodjunk el az általános irodabelsőktől, és elegánsabb, hotelszerű belső teret hozzunk létre. Olyan anyagokat, színeket használtunk, amelyek melegebbé teszik a tereket, így lényegesen barátságosabb környezetet kapunk a megszokottnál” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója.

Az iroda közel 10 %-kal kevesebb primer energiát fogyaszt és több mint 36 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet, mint egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező, de pusztán a magyar szabályozásokat betartó épület. „Már a tervezés során figyelembe vettük azokat a módszereket, amelyek révén költségoptimalizált lesz az épület” – magyarázta Fábián László projektigazgató.

A fenntartható szemléletmód a víztakarékos szanitereknek köszönhetően az ivóvízfogyasztásban is megmutatkozik, az épület egy főre vetítve átlagosan közel 18 liter ivóvizet takarít meg naponta. Ez igen jelentős mennyiség, hiszen egy átlagos európai lakos napi 93 liter vizet fogyaszt. Mészáros Béla, a projektet vezető építész a következőképpen fogalmazott: „a beépített szabályozórendszer folyamatosan figyeli a változó körülményeket: a hőmérsékletet vagy éppen a belső légállapotot, és ezek alapján visszacsatolást küld az elektromos és gépészeti rendszerek felé, ezáltal optimalizálva azok működését.”

Az épület egyik tömbjében a légkezelők UV csírátlanítóval és szénszűrővel felszerelve lettek telepítve, így jelenleg az Advance Tower a váci úti irodasor egyik legtisztább levegőjű irodaépülete.

A tervezés során az is kiemelt szempont volt, hogy újrafelhasználható anyagokat építsenek be, ezzel is csökkenthetve a hulladéktermelést. Ilyen például az üveg, de a homlokzaton található függönyfal is ebből a megfontolásból készült alumíniumból. Az irodaház a szabályozási kötelezettségen felüli akadálymentességet biztosít. A kerekesszékesek mellett a látás- és halláskárosultak számára sem okoz majd gondot a közlekedés az épületben. Az irodaház értékét tovább növeli a remek kilátás a felsőbb emeletekről – az ott dolgozók Budapest, a budai hegyek, valamint az agglomeráció látványában gyönyörködhetnek.

Projektinformáció

  • Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely, Dr. Reith András, Vámossy István
  • Projekt építészek: Burián Gergő, Mészáros Béla, Kiss Csaba, Tömösi Örs
  • Építész munkatársak: Bense-Füzy Julianna, Baranya Tamás, Debreczeni Péter, Móser Balázs, Nagy Gábor, Tömösiné Nagy Ibolya, Vida Lóránt
  • Belsőépítészet: Vass Orsolya
  • Fenntarthatóság: Szollár András, Beleznay Éva

(Forrás: sajtóanyag) 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások