Java | 2017.12.30
A nettó 142,85 milliárd forintos gigaberuházás ütemtervével összhangban halad az új Puskás Ferenc Stadion kivitelezése, s a cölöpözési munkák 95% már elkészült. A stadion szerkezetét megalapozó 38 darab pilon kivitelezése 2018 első felében ér véget. A stadion szerkezetéhez tartozó 1557 cölöp a helyére került.

A stadion megközelítését szolgáló két gyalogos feljáróhíd cölöpözése van még hátra. A legszembetűnőbb első benyomás az épületbejárás során az aréna katlanszerűsége volt. Azzal, hogy közvetlenül a játéktér mellé kerülnek a lelátók, a régihez képest egészen más hangulatot sugárzó stadion jön létre, ez egyszerre monumentális és közvetlen az eddigiekben megszokotthoz képest a jóval kisebb távolságok miatt. Mindez azt jelenti, hogy a fedett lelátók akusztikája várhatóan páratlan atmoszférát hoz létre a teltházas mérkőzések során.
Az aréna szomszédságában épült fel a betonkeverő üzem, ahonnan érkeztek a szállítmányok a pilonok betonozásához, aminek további látványos eleme a zsaluzatok mozgatása volt. Miután valamennyi pilon látványbetonból készül, a zsaluzásnak milliméter pontosságúnak kell lennie. A csúcstechnológiát igénylő folyamatokat a beruházó Nemzeti Sportközpontok mellett a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja, a beruházás projektmenedzsmentjét biztosító Óbuda-Újlak Zrt., valamint az európai futballszövetség is rendszeresen ellenőrzi.
A közeljövőben kezdetét veszi az acél tetőszerkezetek összerakása, ehhez a szerelési területet és a daruzási utat is elő kell majd készíteni. A szerkezeti elemek speciális szállítóeszközökkel és előre jóváhagyott útvonal engedély segítségével zavartalanul érkeznek majd a helyszínre. A tetőszerkezet kivitelezése mellett jövőre a falazás is a feladatok között lesz. A tervek szerint az új Puskás-stadion 2018 őszének végére lesz szerkezetkész. A szerkezetkész épületben az épületgépészeti feladatok elvégzése döntően a 2019-es évben történik meg. A stadion hivatalos átadása 2019 novemberére várható, az aréna a 2020-as összeurópai foci-Eb-n vizsgázik a gyakorlatban, mint egyik fő helyszín.
Kivitelező:Magyar Építő Zrt, ZAÉV Építőipari Zrt konzorciuma.

Fotók: 24.hu

Forrás: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások