hír épületek

Elhunyt Tolnay Lajos, Ybl-díjas építész


sebesp | 2017.08.17
A hatvanas-hetvenes évek több ikonikus épületét is ő tervezte Magyarországon. 84 éves volt.

Vasárnap, 84 éves korában elhunyt Tolnay Lajos Ybl-díjas építész. Tolnay számos fontos középület tervezője volt szerte az országban, emellett több ismert épület (Történeti Hivatal, Műcsarnok, Operaház) rekonstrukcióját is végezte.

Első komoly munkája a Miskolci Nehézipari Egyetem központi könyvtára volt. Ezt eredetileg a kor sztárépítészének számító Janáky István kapta volna a Köztiben, aki a komplexum több épületét is tervezte. Janáky egy akkoriban épült chicagói könyvtár mintájára, egy gyakorlatilag zárt épületet képzelt el, néhány lőrésszerű ablakkal és belső átriummal.

A rektor és a könyvtárvezető hiába érvelt, hogy egy ilyen zsúfolt nagyvárosba tervezett épület nem igazán ideális egy hatalmas, rigófüttyös, zöld parkba, a mester hajthatatlan volt. Így aztán jobb híján megkapta a lehetőséget az ifjú Tolnay Lajos, aki addig csak Janáky keze alá dolgozhatott a Köztiben.

Tolnay ehelyett egy légiesen könnyed épületet tervezett. A földszinten számos kiegészítő funkció kapott helyet, és a klimatizált könyvtár a védett ritkaságoknak, fölötte pedig 2800 négyzetméteres olvasótermet alakított ki, amit üvegfal vesz körbe. A tetőről felülvilágítók adnak természetes fényt. Az acél térráccsal készült "repülő ház" akkoriban újdonságnak számított, 1970-ben kapott érte az Ybl-díjat.

Másik jelentős munkája a Helikon Szálló, amelynek 240 kétágyas, fürdőszobás szobája van, 300 személyes étteremmel, 150 személyes eszpresszóval, felerészben téli-nyári üzemelésű. Jelentősen előmozdítja a téli keszthelyi szezont. Szinte teljesen a vízre települt, minden szobából kilátás nyílik tájra-vízre. L alakú épületrészét mindenütt éri a napfény.

Tolnay Lajosnak több mint 50 épülete valósult meg a 20. század második felében, többségüket ma is eredeti funkciójának megfelelően használják. Bár számos ismert középület fűződik a nevéhez, a legjobb alkotásai közt tartotta számon egy csöpp falu csöpp faluházát (Gérce), egy soproni lakóházát (Tulipán köz 5.) és a soproni Lővér (ma Csik Ferenc) uszodát is.

Forrás: index.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások