sebesp | 2013.12.10
A spanyolországi Valencia egyik lakónegyedében épült minimalista családi villa, az „Átrium Ház”, elnevezésével ellentétben csak félig zárt udvarral rendelkezik, az udvar lezárásának másik felét képzeletünkre bízza.

A helyi Fran Sivestre Arquitectos tervezte épület helyiségei két oldalról nyitott udvar köré szerveződnek. Bár ezzel még nem teljesíti maradéktalanul az átrium fogalmához kötődő elvárásainkat, az L-alakban épülettel határolt terület megemelt helyzete és egyik oldalán végigfutó úszómedence révén mégis zárt udvaréhoz hasonlatos intimitást biztosít a ház lakói számára.

Az alkotóknak sikerült a tartószerkezetet oly mértékben elrejteniük, hogy folyamatos üvegfelülettel fordulnak a lakóhelyiségek az udvar felé, mintha az átrium a belső tér folytatása lenne. A külső és belső tér közötti kapcsolat nemcsak elegáns megoldása miatt figyelemre méltó, hanem az annak eredményeképp elért természetes megvilágítás, az árnyékmentes fényhatások élménye miatt is. Toló üvegfalainak köszönhetően a lakótér fedett-nyitott teraszként használható a házon belüli berendezés kényelmével.

Az 1150 négyzetméteres telken 783 négyzetméter összes alapterülettel megépített L-alakú épület átriuma körül hiányzó másik L ugyancsak a képzeletben létezik, a csak feltétlen szükségest megjelenítő minimalizmus indokolatlanná teszi annak kézzelfogható meglétét. Mindez visszafogott magatartás követel a ház használóitól is, mint a mellékelt videóból kiderül, az építtetők is nehezen vették rá magukat a legszükségesebb bútorok beszerzésére. Erre is gondolj, ha úgy érzed, szívesen ellaknál az L-lakban.

Forrás >>
Video >>

Fran Sivestre Arquitectos más munkái a Terlapon:
www.tervlap.hu/cikk/show/id/1899
www.tervlap.hu/cikk/show/id/2513

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások