rendezvény képzés

Építészek kezébe való-e a vidékfejlesztés?


B-y | 2014.04.14
Az építés jelentősége a vidékfejlesztésben című, május 8-i budapesti konferencia jelentőségét az adja, hogy az új EU-költségvetési ciklusban többféle jogcímen juthat pénz olyan vidéki beruházásokra, melyekhez építési tevékenység is kapcsolódik.

Makovényi Ferenc, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja teszi fel a címbéli kérdést, és előadásában azt is felveti majd: mit jelent egyáltalán ebben az esetben a „fejlesztés”, és összhangban van-e mindezzel az, amire az építészek ki vannak képezve, illetve amit elvár tőlük az ország? A konferencián Borbás Péter szentendrei építész, a MOME oktatója is hasonló kérdéseket fog boncolgatni, de az elmúlt 20-30 évre visszatekintve: olyan építészek munkásságát idézi fel, akik bizonyos szempontból fontosak, érdekesek, jellegzetesek a vidék és az építészet kapcsolatában.

A problémakört az építészet nézőpontján kívülről segít majd látni ifj. Hubai Imre előadása; ő az Agrárkamara vidékfejlesztésért felelős alelnökeként fog beszélni arról, hogy (a hazánkba érkező EU-támogatásoknak is köszönhetően) milyen beruházások indulhatnak, s milyen módon jelenhetnek meg ezek a magyar vidék épített környezetében. Egészen konkrét módon foglalkozik ennek egy részterületével Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE YMÉK oktatója: a mezőgazdasági területen történő építkezés jogszabályi hátterében segít eligazodni.

A konferencia levezető elnöke Ónodi Gábor lesz, a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének igazgatója, de tőle is hallhatunk majd előadást az építés és a falu-, illetve vidékfejlesztés viszonyáról; többek között a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjnak köszönhetően fókuszba került példaértékű építési projekteket is bemutat.

A rendezvény több előadásban is foglalkozik majd a vidéki, illetve mezőgazdasági építészetben felmerülő épületszerkezeti, anyaghasználati kérdésekkel – ezekre különböző építőanyag-forgalmazó cégek kínálnak lehetséges megoldásokat.

A konferencia címe: Az építés jelentősége a vidékfejlesztésben

Időpont: 2014. május 8.

Helyszín: Bara Hotel (Budapest XI., Hegyalja út 34-36.)

Akkreditáció: MÉK 2 pont (2013/352)

További információ és jelentkezés >>
 

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások