hír tervek CityLife Milánó Tri Torri zaha hadid

Épül Zaha Hadid kacsalábon forgó tornya Milánó CityLife negyedében


Java | 2015.02.22
A Milánói Expo elődje 1906-ban alakult a Viale Industria területén. A kiállítás 2005-ben új helyre költözött, így a felszabaduló impozáns területen nagyarányú lakó- és üzleti fejlesztés kezdődhetett. Arata Isozaki, Daniel Libeskind és Zaha Hadid tervei által fémjelzett Tri Torri - CityLife néven Milánó új városrésze épül.

A három felhőkarcoló által kijelölt területre irodák és luxuslakások mellett egy kortárs művészeti múzeumot és számos kereskedelmi egységet is terveztek egy nagyszabású, 168 ezer négyzetméter alapterületű park közepén. A rangos nemzetközi pályázat során kiválasztott három építész némi időcsúszással kezdte meg a terület megújítását.


Tornyok

A három torony közül legmagasabb Arata Isozaki és Andrea Maffei tornya, amely 202 méteres magasságával Olaszországban is csúcstartó lesz. Mellette épül Daniel Libeskind hajlított vonalvezetésű, 150 méteres, majd Zaha Hadid központi mag köré csavart, 170 méter magas üvegtornya. Az építkezés során folyamatosan vizsgálják a szél központi magra gyakorolt oldalirányú erőhatásait. A torony gyalogos rámpán át közelíthető meg. A szellőzést, a belső tér kellemes légkörét az itt alkalmazott fényvédő rácsok és profi szellőztetőrendszer biztosítja. A terület déli részén húzódó két nagyobb, összesen 1500 luxuslakást magában foglaló lakóparkot Zaha Hadid és Daniel Libeskind tervei alapján építik.


Zaha Hadid házai

A szálcement- és fapaneles, délkeleti tájolású magasházak dinamikusan kanyargó városi látképet rajzolnak ki. A földszinten üzletek és vendéglátóipari egységek találhatók. A lágy vonalú házak formavilága harmonizál az épített környezettel: minden lakáshoz méretes erkély tartozik, amelyek összhatásukban játékossá teszik a mésként robusztus architektúrát.

A tornyok árnyékában a Gustafson Protre iroda 17 hektárnyi, látványában egységes közparkot tervezett, behálózva sétáló és bicikliutakkal mind a sportolni vágyóknak, mind a szabadidő kellemes eltöltésére alkalmas helyet keresőknek. Bár tervezték, de egyenlőre nem épül el a figyelemfelkeltő kortárs művészeti múzeum. Helyén a nevesebb autómárkák rendszeres ünnepi bemutatóját rendezik majd, mely - a szervezők szerint - vonzó és népszerű esemény lesz.

Nem bontják le az 1923-ban épült régi pavilont, amely - újjáépítve Palazzo delle Scintelle néven - kulturális, divat- és dizájnközpontként éli tovább életét.

Építészet: Zaha Hadid és Patrik Schumacher
Tervező csapat: Andrea Balducci, kaszt H. Goswin Rothenthal, Gianluca Barone, Marco Amoroso, Alvin Triestanto, Letizia Simoni, Subharthi Guha, Marina Martinez, Luis Miguel Samanez, Santiago F. Achury, Massimo Napoleoni, Massimiliano Piccinini, Annarita Papeschi, Martha Read Carles S. Martinez, Arianna Russo, Giuseppe Morando, Peter McCarthy, Vonal Rahbek, Mario Mattia, Matteo Pierotti
Szakmai konzultáció: J & A / Ramboll
Statika: Redesco, Holzner & Bertagnolli, CAP
Homlokzat: Arup

Terülei adatok
Teljes: 122.700 m²
Irodák: 67.000 nm-es
Kereskedelmi: 15.000 m²
Parkolók-tárolók: 40.700 m²
Lakópark: 45.000 m²
További munkahelyek: 65.000 m²

Forrás ArchDaily, Wikipédia
Fotók: Zaha Hadid Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások