hír exkluzív cikk buildecon euroconstruct

Erős fellendülés ez európai építési piacon idén, hazánk kivétel

91. Euroconstruct Sajtóösszefoglaló


buildecon | 2021.06.15

Az Euroconstruct régiójának építési piaca idén 3.8%-os növekedést könyvelhet majd el, hazánkban viszont még maradhat a csökkenés, igaz jóval kissebb mértékben mint tavaly. A 91. Euroconstruct webináriumot a WIFO, a szervezet osztrák partnere szervezte.

Várakozások az európai építési piacon
Az európai építőipar fellendülése gyorsabb, mint azt eredetileg várták a szervezet kutatói és a járvány miatti veszteségek várhatóan idén kompenzálódnak majd. A legfrissebb becslések szerint az Euroconstruct területén az építési volumen 2021-ben 3,8%-kal nő majd, a 2020-as 5,1%-os visszaesés után. A korábbi előrejelzésekhez képest a csökkenés tavaly a vártnál kisebb volt, és a válság előtti szintet legkésőbb 2022-re újra el fogja érni. Az Euroconstruct 19 országában a lényegesen kedvezőbb gazdasági viszonyok között az építőipar számára is előnyös az általános gyors gazdasági fellendülés. Az elmúlt évektől eltérően azonban az építőipar 2022-től valószínűleg alacsonyabb növekedési dinamikát mutat majd, mint a teljes gazdaság: az építési piac 2022-es és 2023-as növekedési üteme az előrejelzések szerint 3% és 2,1% lesz, míg a 19 ország gazdasága várhatóan 4,4, illetve 2%-kal bővül majd ebben az időszakban.

Országspecifikus eltérések
Dánia, Finnország, Portugália és Svédország kivételével a 2020-as év drasztikus csökkenést hozott a teljes építési teljesítményben az Euroconstruct országokban. Franciaországban, Írországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Magyarországon és Szlovákiában magas egy- vagy akár kétszámjegyű visszaesés volt tapasztalható. A skandináv országokban az építési piac jobban ellenállt a világjárványnak, pozitív növekedési ütem volt több országban. Ez ellentétben áll a közép-kelet-európai országok negatív növekedési trendjével, viszont itt Csehország és Lengyelország kissé könnyebben vészelte át a tavalyi évet. A kontinentális és dél-európai kép nagyon heterogén. Franciaországban az építési teljesítmény zuhant, Németországban a növekedés épphogy nulla alatt volt, csakúgy, mint Svájcban. Ausztria és Beégium mérsékelt veszteségeket könyvelhetett el. Portugália is le tudta magát választani a szomszédos Spanyolország negatív dinamikájától. Az angolszász országokban összességében nagyon jelentős visszaesés volt 2020-ban. Az Euroconstruct országokban a fellendülés is nagyon eltérő és a tavalyi erősebb veszteségek semmiképp sem fognak automatikusan kompenzálódni idén. Ez főleg Írország, Magyarország, Szlovákia, Spanyolország és Franciaország esetében látszik, ahol a teljes építési teljesítmény tavaly óriásit zuhant és ennel csak egy részét képes kompenzálni 2021. Írország és Magyarország további visszaesést is jósol 2021-re. A helyzet Portugáliában és az észak-európai országokban (Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia) megfordul: a tavalyi robusztus pozitív eredmény után az idén további növekedés jöhet.

Ágazati elemzés
A mélyépítés növekedése az elmúlt években is már jelentősen meghaladta az átlagot, és 2023-ig ennek az alszektornak vannak a legígéretesebb növekedési kilátásai. A válság leginkább a nem-lakásépítést sújtotta és előreláthatólag ez az alpiac így relatíve gyenge fellendülési utat fog bejárni az előrejelzési időszakban. A lakásépítésnek viszont valószínűleg továbbra is stabil növekedési üteme lesz, de arra lehet számítani, hogy a növekedés dinamikája 2021 után észrevehetően vissza fog esni.

Magyarország
Tavaly a hazai építési piac teljesítmény 7.1%-kal esett és a Buildecon idén is még csökkenésre számít (-1.3%). 2022 viszont már 7.9%-os növekedést hozhat, és 2023-ban is hasonló mértékű további bővülés jöhet. Az utóbbi három évben az Euroconstruct 19 országa közül hazánkban nőtt leginkább az építési költség. 2017 eleje és 2020 vége között összesen 36% volt a növekedés Magyarországon, miközben az Euroconstruct terület egészében ugyanez a szám csak 10% és a V4 régióban is mindössze 12%. Jelenleg a magyar piacra az Euroconstruct és V4 átlag feletti költségnövekedésre számít a Buildecon a 2021-2023-as időszakban is.

Forrás: 91st Euroconstruct Konferencia, Bécs
Elérhetőség: Buildecon, info@buildecon.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások