Timaffy | 2022.07.08

A finn fővárosban és környékén a lakásépítés egyre inkább az ingatlanfejlesztők kezébe került. Régebben Finnországban a városok és a városi bérlakásépítő és -kezelő non-profit cégek voltak a beruházók.

Mára Finnország nagyvárosaiban a lakásépítésben a befektetők váltak hangsúlyossá, ennek következtében az elmúlt években romlott a lakások minősége – állítja Harri Hautajärvi, a lakáspolitikában aktív építész és mérnöki doktor.

Mivel a lakásépítésben a profit vált elsődlegessé, a 2010-es évek eleje óta olyan lakóházak épülnek, amelyekben minél több, minél kisebb lakás található. És ezek a házak főleg Helsinkiben és környékén egyre sűrűbben is épülnek.

Finnországban a régebben épített lakótelepeken a házakat viszonylag távolabb építették, és sok fa veszi körül az épületeket. Sokszor úgy érezzük, hogy az erdőben vannak a házak. Gyakori, hogy az épületeket vagy távolabb egymástól, vagy derékszögben építették egymás mellé, így nem látnak be a szomszédok lakásába az ott élők.

A térképen barangoljon Lahti város Liipola városrészében, ahol bőven van hely a bérházak között. Ebben a városrészben szegényebbek élnek, közülük sokan bevándorlók.

Hautajärvi a természetes fény és a közeli természet hiányát is kifogásolja a jelenlegi lakásépítési gyakorlatban. „A belső helyiségek napfény nélkül maradhatnak. Az egyre kisebb lakások irányába mutató tendencia kisebb, akár ablaktalan szobákhoz is vezetett. Forró napokon nincs huzatos szellőzés a forró lakásokban, mivel az ablakok csak egy irányba nyílnak. Az ablakból sokszor vagy a szemközti bérház falára, vagy egy szűk és félhomályos udvarra nyílik a kilátás, amelynek alja lebetonozott, nincs megfelelő növényzet az udvaron” – helyteleníti az építész.

A túl sűrűn épített házak a hősziget jelenség miatt fokozzák a nyári hőséget a városokban. A légkondicionáló berendezések kültéri egységei pedig tovább rontják a helyzetet.

„Az elmúlt években épült kisméretű, szűk és sötét lakások és a kicsi belső udvarok hátrányai a jövőben hangsúlyosabbak lesznek a globális felmelegedés miatt. A nyár forróbb, a tél felhősebb és csapadékosabb lesz, mint korábban. Romlik az életminőség, ez csökkenti az általános jólétet, és károsítja az egészséget, ezzel károkat és költségeket okozva a társadalomnak” – foglalja össze véleményét Hautajärvi.

Kapcsolódó írásunk: 15,5 négyzetméteres stúdiólakások épültek Finnországban

Forrás: Talouselämä, Helsingin Sanomat

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások