hír

Európai és magyar gyárak az új Metszetben


Csépé | 2011.11.23
Ismét ipari épületekkel foglalkozik a Metszet november-decemberi lapszáma, a tavalyi évhez hasonlóan. Terítékre kerül a Mercedes kecskeméti új üzeme Annus Marinától, a dabasi piac a Kiss-Járomi párostól, a pannonhalmi fűtőmű a Czita irodától, egy veszprémi hűtőház új megoldása, valamint a pécsi Zsolnay-negyed.

Az európai példák között egy magdeburgi kísérleti üzem a Sauerbruch&Hutton irodától lila-narancs-rózsaszín hullámokkal, a Virai Arquitectos tégla-acél borászata, és a hűvös, fekete doboz megjelenésű, betonburkolatos Roma Forum Wolfgang Ott-tól.Ipari területek rehabilitációjára példa a Berlin új City-Parkja az Atelier Loidltól, és nem kevésbé érdekes a Zsolnay Kulturális Negyed az MCXVI irodától. Utóbbi még nem teljesen készült el, ahogyan az interjúból kiderül – és a címlapra is kikerült kecskeméti Mercedes Benz-gyár is nyitás előtt mutatkozik be. Az elkészült magyar példák között a Kiss-Járomi páros dabasi piaca, Czigány Tamásék pannonhalmi fűtőműve, és a veszprémi Algida-hűtőház újszerű, természetes szellőzésű szerkesztése mutatkozik be.

Igen előnyös évvégi előfizetési ajánlattal is kirukkolt a lap:

"Fizessen elő két évre a Metszet folyóiratra, és a 8.900 ft felét visszatérítjük a tervlap.hu rendszerében.

Fizessen elő három évre a Metszet folyóiratra, és a 11.900 ft teljes összegét visszatérítjük a tervlap.hu rendszerében.

Az összeg felhasználható: jövő évi rendezvényekre (Építészkongresszus: március 3.; Építész Tervezői Napok a Barában: április 4., május 24., június 14., szeptember 20., november 15.; Öko-logikus építészet; Mérnökszakmai Megoldások stb.); on-line szabadon választott és kötelező képzésekre (www.epitesztovabbkepzes.hu); előfizetésre, kiadványokra (Építési Megoldások, Vasbeton szerkezetek tervezési segédlet, Kisokos Statikusoknak, Fa tartószerkezetek segédlet stb.)

Az akció 2011. december 31-éig érvényes. Előfizetés csak elektronikusan: www.tervlap.hu/elofizetes ; a befizetés után 1-2 napon belül értesítjük a visszatérítésről. (Figyelem! A jelentkezésnél és a visszajelzésnél a visszatérítésről nem lesz külön értesítés, csak az összeg beérkezése után, e-mailben. A kedvezménnyel az is élhet, akinek van élő előfizetése, csak az új előfizetés kezdetét a meglévő utáni lapszámra kell állítani.)"

A vezércikk:
"Nem áll jól a válság az építészeknek. Ez a szakma alapvetően optimista és jövőbetekintő, hiszen minek építene az, aki nem hiszi, hogy a jövőben az épületre szükség lesz? Egy bölcsésznek a nagy magyar sorstragédián búsongania, vagy egy orvosnak a tragédiákat fájlalnia beleillik az összképbe, de az építésznek az építés, az alkotás öröme kellene, hogy
osztályrésze legyen. Márpedig válság van. Talán a gödör alján lehetünk, talán most van a legtöbb kolléga megbízás nélkül – legalábbis úgy tűnik, míg sokakat csak most ér el a válság, mások már túl vannak a nehezén, újra megtalálták őket megbízások. Hogy kik ezek?
Pályázat-nyertesek, ipari épületekkel foglalkozók és energiatudatos tervezők. Ez az a három csoport meglátásom szerint, amelynek van munkája – persze itt sem mindenkinek, de sokaknak. E számunk készítése közben feltűnő volt, hogy több tervező – szinte restelkedve – panaszkodott túlterhelésre. Nem csoda, hogy ez éppen e számnál volt érzékelhető, hiszen a téma az ipari épületek tervezése, ráadásul manapság itt is (mint a mellékelt fotó is mutatja) követelmény az energiatudatosság. Közhely már, hogy az energetikára oda kell figyelni, de hiába közhely, a szakmának itt igenis sok tanulnivalója van. Írom ezt annak ellenére, hogy éppen úgy tűnik: az energetikai rendelet várt – és szakmai körökben ismert – szigorítása csúszik. Pedig nagyon jó lenne, ha a reményeink – no és kormányakarat – szerint végre beinduló lakásépítés nem a három-öt évvel ezelőtti penésztelepeket gyártaná újra. Még Ócsán sem. Hátha így lesz. Legyünk optimisták, nekünk ez áll jól!

Csanády Pál"

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások