Timaffy | 2021.07.01

Anssi Lassilának, a mai finn templomépítészet legjelentősebb tervezőjének az első munkája a Kärsämäkiben álló fazsindelyes templom volt (Kärsämäen Paanukirkko).

Kärsämäkiben az első templom 1765-ben épült, de 1841-ben lebontották, majd bő 150 évvel később ennek helyére szerettek volna új fatemplomot építeni a falu lakói a Pyhäjoki partján. Panu Kaila, az Oului Egyetem Építész Karának professzora hirdetett pályázatot olyan templom tervezésére, amelyet az 1700-as évek technikájával építenének föl. A pályázatot az akkor még hallgató, Anssi Lassila nyerte meg. Tervének lényege, hogy a templom belső „szíve” egy gerendaház, amelyet kívülről fakátránnyal (terva) bevont nyárfa zsindellyel fedett „köpeny” vesz körül, a kettőt pedig egy folyosó választja el. Télen ezen a folyosón keresztül lehet bejutni a templom belsejébe. Erre a megoldásra a zord időjárás miatt volt szükség. A templomba fény a tető csúcsán lévő nyíláson át jut be.


Évszázados hagyományok

Az építkezés során az 1700-as évek technikáit használták. A munkát folyamatosan dokumentálták, és tananyag is készült belőle. A munka egy részét önkéntesek végezték, így a fatemplom építésében diákok, helyi mesteremberek, külföldi fiatalok és a falu lakói is részt vettek. A környékbeli szakiskolák tanulói a gyakorlatban tanulhattak az idősebb szakemberektől, ekként adva át a kulturális örökséget a következő generációnak a gyakorlatban. 
A fát az egyházközség közeli erdejében vágták ki kézi erővel, lóval vontatták az építkezés helyszínére és a Pyhäjoki partján álló fűrészmalomba. A fa megmunkálása, az illesztékek elkészítése fejszével, kézifűrésszel, vésővel történt.

Az épület alapjai hagyományosan vésett gránitból készültek, erre nyírfakérget helyeztek, majd ezekre fektették a rönköket. Télen az építkezés szomszédságában lévő mezőn a rönköket három részben összeállították. Amikor az alapok elkészültek, kézi erővel és csörlők segítségével emelték be a helyükre a rönköket. Majd hagyományos széles fejű baltával faragták simára a felületeket. A tetőszerkezeteket a helyszínen 5×5 colos gerendákból állították össze.

A munkát a templom burkolatát adó nyárfazsindelyek hasításával kezdték. Ezek is mind kézzel készültek, összesen 50 000 zsindely borítja a templom falát és tetejét. A kész zsindelyt tartósítás céljából forró fakátrányba mártották.

A kovácsoltvas szegeket, csavarokat, zsanérokat, lemezeket, kampókat, zárakat és korlátokat is kézzel készítették újrahasznosított fémhulladékból. Fémet csak olyan helyen használtak, ahol erre feltétlenül szükség volt. Csak szegből 70 000 darabot kovácsoltak. A kovácsoltvas elemeket úgy edzették, hogy az izzó fémet egy pillanatra fakátrányba merítették, a kezelés során fekete, rozsdamentes felületet kaptak.

Képek és videó a templom építéséről, Képek a nemzetközi építőtáborról
A Puuinfo képeik Pekka Agarth és Jussi Tiainen készítette

Forrás: a Kärsämäki fazsindelyes templom honlapja, Panu Kaila építészprofesszor, Puuinfo, a Kärsämäki fazsindelyes templom Wikipedia oldala
A templomot  Anssi Lassila a 18. Nemzetközi Építészkongresszuson (2021. július 2-án) is bemutatta. – a szerk.
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások