sebesp | 2016.05.02
Ha már az adatainkat felhőkben tároljuk, miért ne lebeghetne a munkahelyünk is a felhők között? Erre keresi a megoldást a nagyszabású projekt, mely irodai, bemutatótermi és adatközponti funkciókat is ellát.

A Cloud DCS guanghzoui székhelyét az Arboit iroda tervezte és valósította meg. A megrendelő az egyik legversenyképesebb kínai cég a digitális szolgáltatók között, fő tevékenységükként internetszolgáltatásokat biztosít adatközpontok segítségével. A vállalatnak több százezer szerverre van szüksége, de a gépparkot szeretnék a kíváncsiskodók elől elrejteni. A cég központjában 200 alkalmazott dolgozik, akiknek irodákra, bemutatótermekre és szerverszobákra is szükségük volt. A belső kialakítást tágas terek és gigantikus méretű helyiségek: előcsarnok, irodák, tárgyalók, pavilonok jellemzik. Az cég bemutatását többek között egy 1050 négyzetméteres bemutatóterem, 180 fokos látószögű projektorszoba, műanyag golyókból épített háromdimenziós vetítőfelület szolgálja.

Az olasz születésű építész, Alberto Puchetti és csapata kapta a feladatot, hogy 2013 év végétől kezdve két év alatt tervezze és valósítsa meg az egész irodát. Az Arboit csapatának így egy valódi, felhőn lebegő munkahelyet sikerült megalkotnia. Mindenhol a kék és a fehér szín dominál, ami az égre és a felhőkre utal. A formák esetében is a különféle görbületek és a lekerekített formák a jellemzők.

A felhő motívumai felfedezhetők a padló mintázatában is, szinte a felhőkben jár az, aki az irodába belép. A bejárati előcsarnokot és a bemutatótermet összekötő 30 méter hosszú alagút a vizuális tervezés egy különleges irodabelső példája. Amikor egy látogató rálép a spirál talajára, a szenzorok segítségével egy olyan varázslatos kép tárul elé, hogy azután sosem akarja majd elhagyni az épületet: madártávlatból az egész város képe a lába előtt hever. Földöntúli valóság ez mondják róla az alkotók, akik megpróbáltak a kiegészítő anyagokkal is játszani. A fényvisszaverő felületek, az átlátszó üvegtáblák, a rozsdamentes acél, a carrarai márvány és a spirális formák fokozzák a légies érzetet, melyre a letisztult minimalista berendezés csak még inkább ráerősít.

A 20 440 négyzetméteres épület átalakítása eredményeként megvalósult projekt több mint 8 millió kínai jüanból, 2 év alatt épült.


Forrás: Irodablog.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások