hír rendezvény épületenergetika közel nulla energiafogyasztású épületek

Folyamatos lépésekkel a közel nulla energiafogyasztásig


pestimonika | 2012.05.25
A közel nulla energiafogyasztású épületek követelményeire vonatkozó tanulmány eredményeinek szakmai körökben történő közzétételére és megvitatására a VÁTI szervezésében május 24-én került sor, ahol dr. Zöld András és Dr. Csoknyai Tamás előadásában részletesen ismertette a tanulmányt.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékén készült munkaanyagról szóló szakmai fórum második felében kérdések, észrevételek és javaslatok hangzottak el a résztvevő szakértők részéről, amelyeket a szerzők megválaszoltak, illetve figyelembe vesznek az anyag véglegesítésekor.

Azoknak, akik nem tudtak részt venni a szakmai fórumon, az alábbi linken van lehetőségük a tanulmány, illetve a róla elhangzott előadások megismerésére:
http://www.e-epites.hu/hirek/kozel-nulla-energiafogyasztasu-epuletek-kovetelmenyeire-vonatkozo-tanulmany-velemenyezese

Medgyasszay Péter PhD kérdésünkre elmondta, hogy a munkaanyag a 7/2006. TNM rendelet napirenden lévő frissítéséhez képest - amely a 2018-ra ajánlott követelményértékeket körülbelül 15-20%-kal emeli meg - újabb, nagyjából 20%-os szigorítást irányoz elő 2020-ra.

A 2010/31/EU Európai Parlamenti és Tanácsi irányelv 9. cikke szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy 2020. december 31-ig valamennyi új épület, és 2018. december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban levő új épületek közel nulla energiaigényű épületek legyenek. Az irányelv előírásai szerint a tagállamoknak nemzeti terveket kell készíteniük a közel nulla energiaigényű épületek számának növelésére, és az ilyen tervekről rendszeresen jelentést kell tenniük a Bizottságnak. Ezek a nemzeti tervek tartalmazhatnak az épületfajta szerint differenciált célokat is.

A nemzeti tervek előkészítését szolgáló tanulmány elkészítése, a közel nulla energiaigényű épülettípusok műszaki paramétereinek és definíciójának megállapítására - a még gazdaságos megvalósíthatóságot és a hazai építőipari és gazdasági folyamatokat is figyelembe véve - a Belügyminisztérium adott megbízást a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékének.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások