hír tervek Corvin negyed Nokia székház Zoboki-Demeter és Társai

Green walk 2015 – Hol tart a Nokia székház építése a Corvin Sétányon?


Java | 2015.09.25
A Nokia Networks Globális Technológiai Központ 25 ezer négyzetméteres székháza az ország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs K+F központja lesz a Corvin negyedben. Az 55 millió eurós beruházással épülő ingatlant a Zoboki-Demeter és Társai építésziroda tervezte.

A Corvin negyed keleti lezáró tömbje a Nokia épülő székháza. Az épület két fő szárnyra tagolódik, mert a fejlesztő eredetileg - az előbérleti szerződések és az ehhez kapcsolódó banki finanszírozás függvényében - két fázisban kívánta felépíteni a komplexumot. Mivel később az egész házat bérbe vette a Nokia, így a BTS-fejlesztés jegyében testre szabták az ingatlant. A parkolók számát is módosítani kellett, ugyanis eredetileg 298 parkolót terveztek az épületbe. Azonban a Nokia további helyeket is igényelt, ezért a székház mögött, két bérház közötti foghíjtelken további 170 parkolót alakítanak ki.

Költségcsökkentő és egyéb praktikus okokból nem változtattak az eredeti terveken. A közelben található a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontja és egy gazdasági főiskola, épül még egy kutatóintézet, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem IT kara szintén az épülő új ház közvetlen szomszédságában működik. A helyszín tehát ideális egy kutatóközpontnak és labornak.

Mivel a szabályozási tervben a sétány nem éri el az épülő székházat, meg kellett oldaniuk az illeszkedés problémáját, hogy hogyan zárják le a sétányt. Úgy döntöttek, hogy az épületkomplexumban a földszinti nyitott terek átjárhatók lesznek a gyalogos forgalom számára, így az ingatlant integrálni tudják a városszövetbe. Jövőre elkészül az oda vezető parkosított sétányszakasz is, így megvalósul a 800 méter hosszú gyalogos kapcsolat a József körút és a Szigony utca között. Amúgy meglehetősen „eklektikus” az utcakép, hiszen a honi építészet elmúlt kétszáz évének reprezentánsai sorakoznak fel itt.

A 2016-ban elkészülő BREEAM-minősítéssel rendelkező székház különleges technológiai elvárásokat teljesít a kutatólabor miatt: kiemelkedően magas elektromos kapacitás és kiépített kettős betáp jellemzi majd. A környezettudatos építkezés ismert technológiái is megjelennek, a déli irányba nyitott épületet külső árnyékolókkal látják el, a Nokia laborjában keletkezett hő egy részét fűtésben is hasznosítják majd. Az egyes szintek amúgy az open space jegyében rugalmas tereket kínálnak, hiszen a későbbiekben egy szint akár 400-500 négyzetméteres irodákra is felosztható, mindemellett 16-18 lift repíti az itteni dolgozókat és vendégeiket az emeletekre,de lesz itt gyermekmegőrző és biciklitároló is.

A Corvin Sétány Közép-Kelet-Európa legnagyobb városfejlesztési projektje, melyben eddig majd 50 ezer négyzetméter iroda, több mint 800 teremgarázs-hely, több mint 1100 lakás 600 db parkolóval, 40 ezer négyzetméter kereskedelem, a hozzá tartozó 800 parkolóval és egy 3000 négyzetméteres fitnesz létesítmény épült meg. A Futureal Csoport 2004-ben indította el a projektet, amely várhatóan 2018-2020-ra zárul le. A projekt tervezési munkálataiban eddig közel 30 hazai, illetve külföldi tervező vett részt.

Korábbi cikk a Nokia székházról.

Forrás: Futureal.hu / Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások