sebesp | 2014.06.02
Dessauban a Bauhaus Intézetben két, eredetileg Walter Gropius, a modernizmus nagymestere által tervezett, de a II. világháborúban elpusztult lakóépületet építettek újjá némi minimalista fűszerezéssel. Az egyikben az igazgató, a másikban Moholy-Nagy László élt.

Bruno Fioretti Marquez kapta a megbízást az összesen öt épületet tartalmazó „Mesterek Házai” lakó együttes két épületének újratervezésére. Ahelyett, hogy az eredeti terveket minden részletében rekonstruálta volna, az eredeti épülettömegeket meghagyva, azok már eredetileg is minimalista részleteit mai eszközökkel továbbegyszerűsítette. Eredeti tervek, modellek és fényképek alapján készült betonból az eredeti épülethéj, a külső síkra feszített áttetsző ablakokkal, hangsúlyozva a dobozszerű formák plasztikus jellegét.

A belső tereket Olaf Nikolai német művész „A fény színe” című installációja veheti birtokba, melyet Moholy-Nagynak a Bauhaus Intézetben eltöltött időszaka alatt készített színtanulmányai ihlettek.

A Gropius által tervezett öt épület 1925-ben épült, amikor a modernizmus intézete Weimarból Dessauba kényszerült költözni a nácik hatalomra kerülése miatt. A Mesterek Házai a modernizmus iskolájában tanító professzorok, többek között Kandinski és Moholy-Nagy számára biztosítottak szálláshelyet. A világháborúban az igazgató, Gropius villája és a Moholy-Nagy által lakott ikerházrész egy légitámadás következtében elpusztultak, másokat bérbe adtak vagy kórháznak, üzemnek használtak.

Az 1992-ben indult, az egész intézetre kiterjedő rekonstrukció befejezését jelzi a most elkészült két épület és az 1932-ben Ludwig Mies van der Rohe által tervezett kioszk felújítása.


Forrás: http://www.dezeen.com/2014/05/29/bauhaus-masters-houses-bruno-fioretti-marquez/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások