épületek cikk Nemzeti Kastélyprogram tatai esterházy kastély

Ha 2024, akkor irány a tatai Esterházy kastély!


buildecon | 2024.02.06

Idén eldöntöttem, hogy tavaly elkezdett kastélytúrámat a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 2018 és 2020 között megújult Esterházy-kastély látogatásával folytatom Tatán. Lássuk, mit láttam!

Ahol érdemes a tárlatvezetést kezdeni: az emelet, avagy a grófné birodalma

A kiállítás a kastély építéstörténetével kezdődik. Nézzük a tervrajzot, de sehogy sem stimmel – persze el kellene olvasni a hosszú leírást –, mire kiderül, hogy ez a Fellner Jakab által készített eredeti terv Esterházy Miklós gróf halála miatt nem valósult meg. A család egy kisebb költségvetésű, szerényebb épületet tudott csak finanszírozni, mely az 1770-as évekre meg is épült. Ez a mai kastély, és ezt a tervet is Fellner Jakab készítette.

Az ebédlőben a faburkolaton az Esterházy ősök képei, a szalonban pedig a diplomata Esterházy dinasztia. A könyvtárszobában kihúzok egy fiókot, ahol tableten nézhetünk bele korabeli könyvek digitalizált változatába. Egy török viseleti kézikönyvbe lapozok bele – nagyon mulatságos. Kedvencem lesz a grófnői lakosztályban a 20. század elején kialakított két fürdőszoba, ahol a márvány és a holland csempe épen maradt, illetve a toalettszoba, ahol egy lépcső vezet lefelé – titkos lejáró. Vajon hová? 

A gyerek látogatók örömére két játszószobát is találunk: a lányszobában az interaktív babaházat (a kastély makettjét) érdemes kipróbálni, ahol gombnyomásra felgyulladnak a lámpák a szobákban, és a titkos lejáró is felnyílik a toalettszobában. A fiúszobában a terepasztalon ólomkatonák gyakorlatoznak (az 1897-es tatai császári hadgyakorlat hű mása), és gombnyomásra az ágyúk is "eldördülnek". Interaktivitásból nincs hiány, a grófnő írószobájában még egy emailt is írhatunk a grófnő nevében.

Földszint: a grófi lakosztály, ahol megoldódik a titkos átjáró rejtélye

Utunkat a grófi lakosztályban folytatjuk a földszinten. Itt a kastélyszínház makettjét láthatjuk, mely 1889-ben, Esterházy Miklós József idejében épült fel. A színházat Esterházy Ferenc özvegye, Lobkowitz Anna Berta 1913-ban bontatta le, mert féltette fiát a zene és a színészet világától (ez utóbbi nem sikerült túl jól, a gróf ugyanis zeneszerzést tanult New Yorkban, és szabadtéri színházat szervezett Tatán). A következő szobában egy kisfilmet is láthatunk a színházról. 

A biliárdszobában egy 19. századi angol biliárdasztal, a falon pedig párját ritkító biliárdszámláló, és festmények, melyek Esterházy Miklós József gróf alias „Count Nicky” vadászatait és derbijeit dokumentálja. A lakosztály a grófi írószobával végződik, de még egyszer végigmegyek, mert még mindig nem tudom, hová vezet a titkos lépcső. Ahogy ennek hangot is adok, meghallja egy kedves muzeológus, és megtudom: sajnos a lépcső alsó része már nincs meg, de a gróf öltözőszobájába lehetett a grófnő toalettszobájából a csapóajtón át lejönni. Így nem kellett a személyzet előtt mutatkozniuk, ha nem akarták.

Hosszan elidőzünk az előszobában a kastély fűtésére szolgáló, légbefúvásos kazánnál. A szalonban stílusosan megeszünk egy Eszterházy szeletet, ami amellett, hogy gluténmentes, nagyon finom. A kastélyból utunk az Öreg-tó partjára, majd a Tatai Vár udvarára vezet.

Műtárgyak a kastélyban: a ma is élő Esterházyak hagyatéka

A kastély utolsó tulajdonosa gróf Esterházy V. Miklós volt, akinek 1948-ban el kellett menekülnie édesanyjával, Zichy Máriával. A gróf Ausztráliába emigrált, ahol Eva Ester Fábry-val kötött házasságot 1956-ban. Ma is élő lányuk, Francesca Esterházy Blackwell juttatott vissza több mint 60 db műtárgyat a tatai kastélyba. A kimenekített vagyontárgyakat Zichy Mária grófnő vitte magával Ausztráliába 1951-ben (előtte Bécsben élt).

Kastély- és családtörténet: tataikastely.hu; NÖF Kastély- és Vármagazin különszám, MŰ/emlék magazin, Esterházy-kastély, Tata (2020)

Fotók és cikk: Falucskai Eszter

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások