hír pályázat díj rendezvény kiállítás épületek cikk díj európai pályázat réz Réz az építészetben rövidlista

Hét ország tíz projektje a 2013. évi Európai Réz az Építészetben Díj rövidlistáján

Minden idők legnagyobb számú jelentkezője közül az idei év győztesét a BATIMAT kiállításon hirdetik ki Párizsban, November 4.-én


MRK | 2013.07.08
Az építészekből álló nemzetközi zsűri tíz projektet választott ki rövidlistára a kortárs építészet legjavát ünneplő 2013. évi Európai Réz az Építészetben Díj mezőnyéből. Minden pályamű a November 4-8.-ig megrendezésre kerülő párizsi BATIMAT rendezvény keretében tartott kiállításon megtekinthető lesz, a győzteseket a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és kétévente megrendezésre kerülő, idén 16. évfolyamával jelentkező nemzetközi pályázat a réz és rézötvözetek növekvő befolyását jelzi a modern építészetben. A zsűriben idén négy építész – mind a korábbi évek díjazottjai –, Einar Jarmund Jarmund/Vigsnæs, Norvégia), Craig Casci (Grid Architects, Egyesült Királyság), Davide Macullo (Davide Macullo Architects, Svájc) és Anu Puustinen (Avanto Architects, Finnország) foglalt helyet.

Az eddig példátlanul magas számú, 82 pályamű a zsűritagokat nehéz feladat elé állította, akiket lenyűgözött a nevezett épületek kiemelkedő színvonala, a nagyszerű alkotások, valamint a mindenkori tervezési program és a környezet összhangja. Végül tíz, tipológiájában és szemléletében merőben különböző alkotást emeltek ki kivételes építészeti minőségük alapján.

A 2013. évi rövidlistára kiválasztott pályaművek:

• Seinäjoki könyvtár, Finnország, tervezte: JKMM Architects – Egy magabiztos, de tiszteletteljes vörösréz borítású, teljesen modern alkotás a világon a legkiterjedtebb, Alvar Aalto épületekből álló klaszter mellett.

• A rúnakövek befedése, Jelling, Dánia, tervezte: NOBEL arkitekter – megtévesztően egyszerű, bronz és üveg ékszer-szerű szerkezetek védik a fontos nemzeti értékeket, a rúnaköveket, és hozzájárulnak a látogatói élmény fokozásához.

• Beszláni emlékmű, Észak-Oszét Köztársaság, Oroszország, tervezte: Dr Krekeler Generalplaner GmbH, Németország – 2004-es beszláni iskolai túszdráma áldozatainak szentelt, finoman áttört réz installáció méltóságteljes és érzelmileg felemelő egyben.

• LCV törvényszéki irodák, Velence, Olaszország, tervezte: C+S Architects – az egyszerű, sötét színű réztömb átülteti a helyi ipari épületek tipológiáját és egységesítő szerepet vállal a környező épületek sokfélesége közepette a városba érkező járműforgalom gyújtópontjánál.

• Dolomitenblick, Sexten/ Sesto, Olaszország, tervezte: Plasma Studio – a Dolomitokba „hasított” társasház tömegét réz és fa határolja, kinőni látszik a természetes domborzatból és visszatükrözi a környék hagyományos tetőformáját.

• L’Atelier, Gournay en Bray, Franciaország, tervezte: Vincent Parreira Atelier Architecture – egy új kulturális és médiaközpont fészkel kényelmesen a vidékies városi környezetben, rézhálóba burkolózva, a népi építészet modern értelmezéseként.

• Clarion Post szálloda, Göteborg, Svédország, tervezte: Semrén & Månsson – közvetlen, de kortárs, a fontos nemzeti műemlék rézzel és üveggel kiegészülve válik vibráló szállodává, polgári fókuszponttá és a városrehabilitáció katalizátorává.

• Pôle Educatif et Culturel, Pau, Franciaország, tervezte: Marjan Hessamfar & Joe Vérons Architectes Associés – az aranyszínű rézötvözet panelek - melyek némelyikét az átláthatóság érdekében perforálták – adják az anyagok visszafogott palettáját, így egyesítik az iskola épületegyüttesének sokféle elemét.

• Sugárterápiás központ, Hof, Németország, tervezte: Hiendl Schineis Architekten – ezt az egyszerű kubust a rézburkolat hagyományostól eltérő szereléstechnológiája emeli ki, az így létrehozott pengeéles sarkok és tükörsima felületek, melyek fénye az idő múlásával változik.

• Plataforma das Artes e Criatividade, Guimarães, Portugália, tervezte: Pitágoras Aquitectos – Portugália történelmileg egyik legfontosabb városának műemléki környezetében ezt az egyöntetű téglatestet, absztrakt formát sárgaréz profilokból képzett plasztikus homlokzat határolja.

Magyar pályázók a nemzetközi mezőnyben:

• Dabasi piaccsarnok, tervezte: Kiss Járomi Építésziroda - A ház már-már makettszerű, a fémlemez burkolat kimondottan könnyűnek mutatja, mintha csak most hajtogatta volna egyetlen kiterített rézlapból valami játékos kedvű óriás.
• BK30 társasház, Budapest, tervezte: Halmos Sarolta - A magastetős épülettömbök tetejének és oldalfalainak vízszintes korcolású előoxidált rézlemez burkolata szépen beleillik a minőségi, természetes anyagpalettába, és a természeti környezetbe egyaránt.

A tíz rövidlistás projekt bemutatására és a győztesek kihirdetésére a párizsi BATIMAT kiállításon kerül sor 2013. november 4-én, melyre ezúton meghívjuk az építészeket és az újságírókat. Az ünnepség az 5B csarnok Zoom konferenciatermében délelőtt 11 órakor kezdődik, és koktélfogadással fejeződik be délután fél 1-kor. A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk az előzetes bejelentkezést a cda@copperalliance.org.uk címen, szeptember 15-e előtt. A BATIMAT látogatói megtekinthetik az összes pályaműből álló kiállítást és találkozhatnak az alkotókkal az 5A csarnok (N szárny) 118-as – a tetőfedésnek és homlokzatburkolásnak rendelt - standján a vásár teljes időtartama alatt. Itt megtalálhatják a Copper Architecture Forum magazin és az Európai Díjnak szentelt album ingyenes példányait is.

A 82 pályaműről további információkért és képgalériáért látogasson el a Copperconcept.org
internetes oldalra.

Közönségdíj szavazás online a Copperconcept.org
portálon! http://copperconcept.org/hu/europai-dij

Azzal a szándékkal, hogy párbeszédet teremtsünk azok között, akik érdeklődnek az építészet iránt, a Copperconcept.org portálon első alkalommal hirdetünk szavazást a Közönségdíj elnyeréséért. A regisztrált felhasználók most kiválaszthatják a nekik legjobban tetsző épületet a rövidlistára került projektek közül, és ezzel részt vesznek a sorsoláson, melynek díja egy iPad Mini. A szavazás 2013. október 31-én zárul, a Közönségdíj győztesét a díjátadó ünnepségen hirdetjük ki a párizsi BATIMAT kiállításon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások