donkanyar | 2016.04.28
Július közepén adják át a Paskál fürdő fejlesztését, melynek eredményeként Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó stranddal lesz gazdagabb. Itt egy közel 1400 négyzetméter alapterületű, új fürdőépületet alakítottak ki, amelyet egy közel 900 négyzetméteres területű pince és tetőterasz egészít ki.

A megújult Paskál fürdő fedett földszinti részén tanmedence, babamedence, gyógymedence, vízibár és kinti-benti élménymedence is lesz. Az átalakítás a jelenlegi egybeépített rombusz, illetve téglalap alakú medencék szétválasztását is jelenti. Utóbbi mint nyitott úszómedence a jövőben télen is üzemelni fog. Épülnek még szaunák, kezelőhelyiségek és egy speciális geotermikus szauna is. A május 28-án nyitó strand medencéit átalakítják, az öltözőket pedig felújítják. A strand belépőára a fejlesztés mértékében változni fog közölte Czinege Szilvia. Az eddig csak szezonálisan nyitva tartó uszoda egész évben várja majd látogatóit.

A Palatinus strand területén is zajlik a fejlesztés, amelynek célja a főépület felújítása és funkcióbővítése. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 1,9 milliárd forintos hitelt vehet fela  három fürdő (Paskál, Palatinus, Széchenyi) fejlesztéséhez. Az 1,9 milliárd forint összegű hitelből 1,2 milliárdot a Palatinus főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére fordítanának. Félmilliárd forintot a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda gépészeti korszerűsítésére, 200 milliót pedig a Paskál Strandfürdő téliesítésére használnának fel.

A Palatinus strand esetében a tervezett összköltség 2,2 milliárd forint, a Széchenyi fürdő esetében 1,5 milliárd, míg a Paskálban a tervezett munkálatok költsége 1,1 milliárd forint. Wellness és fitness is lesz a Palatinuson, megújul a volt Imi büfé. A Palatinuson egyébként már zajlanak a felújítási munkálatok. A projekt elsődleges célja a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése. A Palatinus főépületének rekonstrukciója során az eredeti, vagyis 80 évvel ezelőtti állapotok visszaállítása a cél az oda nem illő épületrészek elbontásával, átépítésével. Az épület homlokzatát így az eredeti Janáky-féle tervek szerint újítják fel, maradéktalanul betartva a műemlékvédelmi hatóság előírásait. Az erősen leromlott állapotú vendéglátó és kiszolgáló egység, vagyis a volt Imi büfé egyes részeit már le kellett zárni a vendégforgalom elől. A felújításról tavaly mi is beszámoltunk, a cikk itt található.

A Széchenyi fürdő mint Európa egyik legnagyobb műemlék- és gyógyfürdője az elmúlt években három, összesen több mint 3 milliárd forint értékű jelentősebb felújításon esett át. A tavaly ősszel elindult beruházás keretei között megvalósul a gépházak, hőközpontok, gépészeti alapvezetékek és elektromos hálózatok cseréje és felújítása a korszerűsítés, a biztonságos üzemeltetés, valamint az energetikai hatékonyság messzemenőkig történő biztosítása érdekében. A vendégterekben a nagyobb volumenű gépészeti beavatkozások mint például a légtechnikai rendszerek kiépítése burkolási munkákkal társulnak, amelynek eredménye esetenként a teljes belső tér megújulása.


Forrás: Híradó.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások