exkluzív épületek cikk műemlékvédelem Pécs

Ilyen volt, ilyen lett… homlokzat-felújítások Pécsett, 7. rész

Irgalmasok utcája 22. – üzletház


szikrisz | 2024.05.21

Ebben a sorozatban olyan pécsi homlokzatokat mutatok be, melyek megítélésem szerint pozitív irányba fejlődtek a homlokzati felújítást követően. A rendelkezésre álló korábbi utcaképpel összehasonlítva a jelenlegi állapotokat megtekintve egyértelműen látható a fejlődés.

Pécs történelmi belvárosában számos beruházás, felújítás, homlokzat-felújítás történt az elmúlt években. Ezek közül ezúttal a sétálóövezet legdélebbi részén elhelyezkedő, Irgalmasok utcája 22. sz. alatti házat szeretném bemutatni részletesebben.

Néhány évvel ezelőtt ugyanis a Pilch Andor legkorábbi pécsi munkájaként számon tartott épületnek az utcai (nyugati) homlokzata teljesen megújult. Az épület semmilyen védettséggel nem rendelkezik, a felújítás nem sikerült rosszul, ugyanakkor a műemlékvédelmi hatóság bevonása ezúttal (is) elmaradt, amelynek híján némileg kívánnivalókat hagy maga után a végeredmény, ami a színezést illeti. Az ún. Baglyos-ház érdekes keveréke a kései historizmusnak és a korai szecessziónak, becenevét a homlokzaton található, apró, Zsolnay-kerámiából készült baglyoknak köszönheti.

De ne szaladjunk ennyire előre: a jelenlegi épület és a telek múltja szépen rekonstruálható a rendelkezésünkre álló térképek és írott források összevetésével.

A Madas József által összeállított Pécs-belváros telkei és házai című adatgyűjtemény segítséget nyújt abban, hogy a pontos és rendkívül változatos telektörténettel megismerkedjünk. A telekről az első adatunk 1722-ből származik, amikor 132-es szám alatt, az akkori Sikloscher-Gassében állt Kuluncsics Mihály és Antal háza. 1777-ben a telek É-i határán ház áll, az 1722-es állapotokkal megegyezően. Térképes forrásunk ebből az időszakból a másolat másolataként fennmaradt Duplatre-féle térkép, amely igazolja az írott forrás tartalmát. 1828-ra kialakul a mai telekalakulat, tulajdonos: Fölsinger Mátyás építőmester. A katonai felmérések közül 19. század második felében készített második felmérés a leghasználhatóbb, mivel ezen lehet a leginkább beazonosítani a kérdéses tömböt. 1864-ben az épület az „Irgalmasok utczája 11. sz.” alatt található.

A rendkívül informatív 1865. évi színes kataszteri térképen a 282-es és 281-es hrsz. alatt ábrázolja az akkori épületet. A NY-i telek beépítetlen kert, melytől K-i irányba, U-alakú, félkeretes beépítéssel látható az akkor jóval nagyobb tömegű épület. Az utcafronton a főtömeg helyezkedi el, az É-i és a NY-i telekhatáron végighúzódó mellékszárnyak. Középen nagyméretű udvar, rajta melléképület áll a DNy-i sarokban. Az 1872-esLukrits Ignác-féle térképen az 1865-össel megegyezik a beépítés.

1902-ben Deutsch Zsigmond ügyvéd lakóházának homlokzatát Pilch Andor tervei szerint alakítják át. 1912-re a korábban beépítetlen kerttel megtörténik a telekegyesítés, az épület félkeretes beépítése nyugati irányban kibővül. 1975 előtt elbontották az északi szárny nyugati részét az 1975-ös műholdfelvétel tanúsága szerint.

Ezt követően jelentősebb változásról nem tudunk, leszámítva a 2018 körüli homlokzat-felújítást, amikor is az épület homlokzatát átfestették fehérre.

Épületleírás

Az épület zártsorú beépített, tömege kétszintes utcai főtömeg nyeregtetővel, mozgalmas homlokzati architektúrával, nyeregtetős udvari szárnyak, melyek egy kisméretű udvart határolnak. Utcai homlokzatának jellemzői: A főhomlokzat a földszinten 3, az emeleten 5-tengelyes. A szimmetrikus homlokzat három nagyobb egységre oszlik. A teljes homlokzat gazdagon díszített, emblematikus elemei az övpárkányról induló pilaszterek tetején látható 6 db bagolyforma, valamint az oromzatok tetején lévő Zsolnay-kerámiadíszek.

2018 körül a homlokzatot teljesen felújították, átszínezték, jelenleg a homlokzati mezők és tagozatok egyaránt törtfehér színűek. A változtatások ellenére az épület megőrizte 20. század elejei karakterét. Egy későbbi homlokzati-felújításánál megfontolandó a korábbi színezés visszaidézése, ill. egyes motívumok, tagozatok, díszítőelemek más színnel történő kiemelése.

Irodalom:

  • MADAS József: Pécs-belváros telkei és házai. Adatgyűjtemény. Pécs, 1978, 75-76.;
  • PILKHOFFER Mónika: Pécs építészete a századfordulón (1888-1907), Pro Pannonia, Pécs, 2004, 35-36.

Internetes források:

vége következik
/A Szerző fényképfelvételeivel/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások