Rajki Diána | 2015.06.12
A látványbetonban kifejezett építészeti gondolat általában formákkal és textúrákkal kommunikál. Az Alkus műanyag zsaluhéj bevonja ebbe a körbe a figuratív minták, patternek és az ornamentika lehetőségeit is.

A beton modern világában a projekt eszmei jelentése vagy gondolati háttere képes fizikailag is megmutatkozni az épületen,  túlmutatva az épület és használóinak interakcióján. A látszó felületű beton újszerű kifejezőereje olyan modern zsalutechnológiáknak köszönhető, mint a számos hatásos lehetőséget kínáló műanyag Alkus zsaluhéj. A hézag- és fugamentesen hegeszthető Alkus zsaluhéjjal ívelt, csavart, döntött vagy lekerekített geometriával rendelkező épületformák is megvalósíthatóak; a legösszetettebb ábrák, minták is rákerülhetnek a látványbeton felszínére.

A műanyag zsaluhéj funkcióvesztés nélkül tetszőleges alkalommal újrahasznosítható, a betonozást követően könnyen kizsaluzható és nem deformálódik, így nemcsak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli. Az Alkus zsalutábla nyom nélküli táblaillesztéssel garantálja a látványbeton minőségét, rövid határidős munka és magas falak esetén egyaránt. Az Alkus héjak jobban szegelhetőek, mint a fahéjak, fúrhatóak, hajlíthatóak és fűrészelhetőek. Ezzel a zsaluval a beton valóban szabadon formálható anyag, térformáló konstrukció lehet. A széles körben elterjedt, rétegelt falemezekkel ellentétben, az Alkus zsaluhéjjal készült látványbeton minősége a zsalu több felhasználása után sem romlik, mert ellenálló a kopással és deformációval szemben.

Ábrák a beton felszínén
Egy épület párbeszédet folytat környezetével és a körülötte sétáló emberekkel: anyagválasztásával, külső formai megjelenésével, belső térkialakításával, minden vizuális elemével, a betöltendő funkción túl kommunikál is. A látványbeton anyagszerűségével különböző építészeti gondolatok térbeli megjelenítésére alkalmas. Az Alkus műanyag zsaluhéj nagy statikai szilárdsága ellenére hétköznapi módszerekkel is formára hajlítható és gravírozható. A szerkezeti betonból készült látványplatformok készítésekor a gravírozható többféle méretben és vastagságban alkalmazott zsalutábla a tartó zsalutáblára szögelhető. Az osztatlan felületet képző, helyszínen kiöntött, 2-4 cm vastag finombeton kéregelemeken munkahézag nélkül jelenhetnek meg a tervezett minták.

Képzeljünk el egy számunkra kedves vagy fontos jelentéssel bíró motívumot, ahogyan feltűnik az egységes látszóbeton felületen! Legyen akár reprezentációs, díszítő jellegű vagy funkcionális, az Alkus zsaluhéjjal a legfinomabb vonalvezetésű ábra is kivitelezhető.

Minden esetben az szuper rugalmas Alkus zsaluhéj a megoldás! Az Aalkus zsaluhéjjal készült látványbeton felület szabad teret hagy az építész fantáziájának. A gravírozott látványbeton az Alkus segítségével az épületet használók számára is informatív és/vagy esztétikus felületté, az epítészeti kommunikáció eszközévé válhat.

Bővenn információ: Meva.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások