sebesp | 2019.09.02

Átadták a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskola új épületét, amely az egykori Fácán vendéglő épületének megújításával, valamint az ahhoz kapcsolódó új épületszárny kialakításával jött létre.

Pokorni Zoltán kerületi polgármester elmondta, egy sötét, dohos, szűk, kis termekre bontott épületből – Nagy Gergely építész tervei alapján – egy derűs, világos, szép iskola lett. A fejlesztés során az épület környéket is megújították, egy új tér jött létre, valamint parkolót és új buszfordulót alakítottak ki. A műemlék épülethez egy új épületszárny is épült tornateremmel, tanteremmel, szertárral és mosdókkal. A zöld felület nagysága a fejlesztésnek köszönhetően nőtt a területen. Mintegy 100 millió forint értékben kerültek az épületbe bútorok és informatikai felszerelések.

Az új épület ma Magyarországon az egyik legszebb környezetben lévő és a legszebben megépített iskola, fővárosi szinten pedig az egyik legjobban felszerelt oktatási intézmény.

A 128 éves iskola történetében még soha nem volt ilyen fejlesztés, amelynek során nyolc osztályterem, könyvtár, 450 m2-es tornaterem, természettudományi előadó, informatika terem, valamint alkotóműhely is létrejött. 2011-ben még 150 gyerek tanult az iskolában, ma már 375 diákjuk van.

A Fácános területén – ami onnan kapta a nevét, hogy egykor itt terült el Mátyás király vadaskertje, és az uralkodó az elbeszélések szerint előszeretettel vadászott fácánokra – Riegler Ignác budai szappanfőző mester nyitotta meg Fácán nevű fogadóját. Sikerének köszönhetően a tulajdonos az 1850-es évek közepén nagyszabású bővítésbe kezdett, a feladatra a korszak sokat foglalkoztatott építészét, Hild Józsefet kérte fel. Ekkoriban készült el az egykori majorsági épület mellett az új vendéglő, valamint a nyári időszakban használt szálloda, amit manapság Hild-villaként emlegetnek.

A Fácán vendéglő története a 18. századig nyúlik vissza, 1856-ra készült el a Hild József által tervezett harminc szobás üdülőszálló, majd az első világháború után a Horthy család pihenőhelye lett. A második világháborút követően a területet államosították és a Belügyminisztérium kiképzőközpontjának adott helyet, a rendszerváltás után életveszélyessé vált az épület állapota. A Hegyvidéki Önkormányzat 2013-ban a Normafa-program keretében kapta meg az egykori Fácános vagyonkezelési jogát az államtól, amely forrást is biztosított arra, hogy a műemlék épületet megmentsék a pusztulástól.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások