tervek

Jótékonykodással egybekötött felújítás az Allee-nál

Az ökológiai lábnyom csökkentésének új módja


Java | 2020.09.22

A XI. kerületben található Allee bevásárlóközpont évi több mint 18 millió látogatójával Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontja. Jelenleg mintegy 140 üzletnek, köztük egy 13 termes multiplex mozinak, számos étteremnek, irodának, egy fitneszteremnek, valamit a parkolóban 1 200 autónak ad helyet.

A koncepciót a multi saját építész csapata, a TT Design alkotta meg, az építészeti terveket a Finta Stúdió készítette. Készülnek a kiviteli tervek, és hamarosan megkezdődik az egyenes folyosó és az ételudvar területének átépítése.

Az 5,5 milliárd forint értékű belső felújítással új funkciók lépnek életbe, mivel bővül majd a kínálat, duplájára növelik a belső tér ülőhelyeinek számát, s külön gyereksarok is helyet kap. A bevásárlóközpont minden korosztályára gondolt a tervezés: számos újdonságnak számító, különféle hangulatú és formatervezésű teret hoznak létre. Ezenkívül arra is gondoltak a tervezők, hogy szükség esetén a védőtávolság megtartásával is ott lehessen tartózkodni, családok számára például elkülönített részeket alakítanak ki. Fontos szempont, hogy a továbbiakban kisebb ökológiai lábnyommal működjön a felújított bevásárlóközpont, ezért az Allee elsősorban azzal lép magasabb szintre, hogy fenntarthatósági stratégiát készít napi működéséhez. Az aktuális lépéseket és intézkedéseket mérésekkel támasztják alá. Ezzel a naprakész fenntartható szemlélettel az ökológiai lábnyom csökkentését érik el. Magyarországon ez a rendszerszintű gondolkodás még újdonságnak számít.

Az íves folyosón több acélgerendát is beemelnek, amelyek közül a legnagyobb elem 3 tonnát nyom. A beemeléshez szükséges ún. pókdaru azonban nem fér be a bejáraton, ezért a homlokzat megbontásával helyezik el a területen.

Az év végéig összesen 40 tonnányi új acélszerkezetet építenek be és 1 200 m2-nyi felületet alakítanak át. Szokatlan módon a felújítást jótékonykodással kötik össze, ugyanis az „Allee Art Wall” elnevezésű projekten belül három kiváló képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készíti a képeket, amelyek a szabadon álló felületeken megtekinthetők. A képekre október közepétől november elejéig lehet licitálni, s a befolyó összegből egy 11. kerületi oktatási intézményt támogatnak majd.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások