exkluzív épületek Portó Portugália szecesszió Art Nouveau

Kedvenc helyeim és épületeim Délen, 1. rész

Lello Könyvesbolt, Portó


szikrisz | 2021.09.08

Ebben a nyolcrészesre tervezett sorozatban különböző dél-európai (Spanyolország, Portugália, Olaszország) országokba kalauzolom a kedves Olvasót, hogy szubjektív válogatásomban bemutathassam a földrészen található kedvenc épületeimet és városaimat.

Portugália nem a szecessziós építészetéről ismert elsősorban, sokkal inkább a színes kerámiaburkolattal ellátott, ún. azulejo homlokzatairól.

Éppen ezért nagy öröm, hogy Portó városában mégis található egy olyan épület, melynek gazdag külső és belső kialakítása minden szecesszióért lelkesedő szemlélő szívét megdobogtatja.

Az épület első pillantásra mellbevágó, ahogy szinte a semmiból, a hagyományos utcaképből nem következően elénk tűnik a könyvesbolt századfordulós homlokzata. A főhomlokzaton a korszaknak megfelelően keverednek a stílusok. Az oromfala kissé neogótos, fiatornyos, csipkés kialakítású, de az emeleti homlokzati zónában a három 48, ill. 45 szemes ablak mellett már hamisítatlan szecessziós falfestéseket és díszítéseket láthatunk. De leginkább a földszinti mező az, mely virágdíszes mintáival, kacskaringós betűtípusaival és a kissé tört, kosárív alatti bejáratával a szecesszióra leginkább jelemző stíluslemeket hordozza.

Miután belépünk a gyönyörű épületbe, elvarázsol a különleges könyvesbolt sajátos világa. A belsőépítészet sem szenved hiányt a neogótikus kialakítású fakorlátokban, faelemekben, de leginkább a színes üvegelemekből összeállított felülvilágító az, ami markáns szecessziós elemként megragadja az ember képzeletét.

A lépcső aljának virágmintázatai teljes összhangban vannak a faborítás virágdíszítéséivel. Az ablakok előtt álló képeken látható többszemű figurák pedig akár A Ruben Brandt, a gyűjtő című remek rajzfilm előfutárai is lehetnének.

Egy ilyen könyvesboltba akkor is szvíesen tér be az ember, ha éppen nem kíván könyvet vásárolni, pusztán a nézelődés is hasznos időtöltésnek bizonyulhat.

/folyt.köv./

A Szerző fényképfelvételeivel

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások