cikk EECFA Kelet-Európa

Kelet-Európa építési piaca

EECFA Előrejelzés 2020 Nyár (2)


buildecon | 2020.07.07

Az EECFA „nagy országaiban” (Oroszország, Törökország, Ukrajna) idén a meglévő gazdasági problémák miatt a járvány nagyobb visszaesést okozhatott az építési teljesítményben, mint az EECFA „kis országai”-ban. A növekedés azonban jövőre visszatérhet Törökországban és Ukrajnában, de Oroszország még enyhe visszaesést mutat majd.

Oroszország

A 2018. évi magas bázis után illetve a mélyépítés csökkenése miatt (amelyet sok nagyprojekt befejezése okozott), a 2019-es építési piac volumene várhatóan minimális negatív korrekciót mutat majd (-0,2%). 2020-ban drasztikus csökkenés jöhet az építésben (-7,4%) a gazdaságot érintő egész sor negatív tényező miatt: az olajárak csökkenése, a rubel árfolyamának mélyrepülése, valamint az azt követő járvány és az elhúzódó karantén. Mindez idén gazdasági válsághoz vezetett, mely jövőre is érezteti majd hatását. Ez az építési piac minden szegmensében is recessziót okoz, kivéve a stratégiai szempontból fontos ágazatokat, mint például az infrastruktúra, az egészségügy és a mezőgazdasági épületek. 2021-ben, a nem lakóépületek és mélyépítés egyes szegmenseiben várható pozitív tendenciák miatt a visszaesés üteme valószínűleg észrevehetően lassabb lesz, ám az általános negatív trend valószínűleg folytatódni fog, és az építési piac várhatóan további 0,5%-kal csökken majd.

Törökország

A gazdaság az év elején a fellendülési szakaszban volt, de március közepétől, az első pozitív eset diagnosztizálása után, a járvánnyal kellett megküzdenie. A kormány nagy pénzösszegeket csoportosított át és csökkentek a projektekre költhető források. Az óvintézkedések és a török ​​líra euróhoz viszonyított zuhanó árfolyama (13,65%-kal 2020. január-június között) az ingatlanok iránti kereslet visszaesését hozta. Az állami bankok lakásvásárlóknak nyújtott jelzálogkölcsönei piaci kamatlábak alatt (és 90%-os hitel/érték arány mellett) hatékonynak bizonyultak: a kölcsönök június első négy hetében elérték a 101,000-t. Az építési engedélyek 2017-ben történelmi csúcsot értek el, ám a következő két évben jelentős visszaesés volt, és ez enyhe csökkenéssel folytatódott 2020 1. negyedévében is. Az építés befejezések azonban nem csökkentek úgy mint az építés kezdések 2020 1. negyedévéig, főleg azért, mert nagy hátralékok vannak minden szegmensben, kivéve a kereskedelmi épületeket. Ezért a következő években a használatbavételi engedélyek továbbra is magasabbak lesznek  mint az építési engedélyek. Ennek ellenére idén további piaci visszaesés várható és a helyreállás csak jövőre kezdődhet meg.

Ukrajna

Az elmúlt négy évben az ukrán építési piac fellendülőben volt, de a járvány és az ezt követő gazdasági válság drámaian lerontotta a várakozásokat a szektorban. A tőkebefektetések volumenének jelenlegi mutatói és az építési volumen csökkenése az építőipar visszaesésére utalnak. Ilyen feltételek mellett az állami támogatás és a bankhitelezés továbbra is megbízható eszköz lenne az építőipar számára, ám a fejlesztők abbahagyták a lakáscélú hitelfelvételt a karantén alatt, és a bankárok az üzleti hitelezés jelentős csökkenését jósolják. Az építőipar jövője nagymértékben függ a gazdasági fellendüléstől, viszont az ukrán kormány gazdaságélénkítő programja nem tartalmaz célzott intézkedéseket sem az építőipar sem a jelzálogkölcsönök támogatására, így úgy tűnik, az építőipari cégeknek egyedül kell majd megküzdeniük a válsággal. A lakáspiac várhatóan 2020-ban csökken majd leginkább, és az alágazatok várhatóan 2021-ben térnek majd vissza növekedési pályára.

Az EECFA előrejelző tanulmányok megvásárolhatóak és mintatanulmány megnézhető: eecfa.com.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködése.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások