pályázat kérdőív Lechner Tudásközpont pályázat

Kérdőív az építészeti pályázatokról


pestimonika | 2017.09.04
Új online pályázati rendszert fejleszt a Lechner Tudásközpont az építészeti, tájépítészeti, urbanisztikai terv- és ötletpályázatok elektronikus kezelése érdekében. A Tudásközpont a fejlesztés első fázisában online konzultációra hívja az érintetteket, hogy a rendszer létező felhasználói igényeket szolgálhasson ki.

A tervezőket megszólító kérdőív kitöltésével a szakmának most lehetősége van beleszólni a készülő online pályázati felület egyes funkcióiba. Az anonim kérdőív kitöltésére 2017. szeptember 18-ig van lehetőség.

A 21. század igényei digitális megoldásokat kívánnak, ezért a Lechner Tudásközpont a teljes pályázati eljárás lefolytatását lehetővé tévő online rendszert fejleszt. A felület célja a pályázati folyamat támogatása a kiírás megjelenítésétől az eredmények kihirdetéséig. A készülő rendszer tehát alkalmas lesz minden olyan beruházás pályázati szakaszának támogatására, ahol az építtetőnek igénye, hogy az építészeti-műszaki tervezőt pályázati úton válassza ki. A pályázatok iránt érdeklődő így egy helyről, könnyen értesülhet a különböző információkról, új kiírásokról, eredményhirdetésről vagy közelgő határidőről. A pályázót és a bírálóbizottságot támogató funkciók mellett a honlap célja, hogy segítse a tervpályázati kiírók munkáját is, támogassa a pályázati anyag elkészítését a kezdő lépésektől a kiírás kihirdetéséig, segítsen eligazodni a jogszabályi környezetben, a határidők és a leadott anyagok rendszerezésében.

Azok a projektek, melyeken a tervező személyét tervpályázaton választották ki, épített környezetünk alakítói évszázadok óta. Minden kornak megvoltak a maga sajátosságai: a bírálóbizottsági tagok, a kiírók és a pályázók is igyekeztek a legjobb tudásukkal hozzájárulni a folyamat sikerességéhez. Elég csak az Országház épületére gondolnunk, mely megbízást Steindl Imre tervpályázaton nyerte. De meg lehet említeni az '50-es, '60-as évek sikeres pályázatait az óbudai kísérleti lakótelepen, melyen a kor legjobb építészei (Mináry Olga, Dúl Dezső) vettek részt – sikerrel. A pályázatokat mindenkor különböző szabályozásokkal, keretrendszerekkel igyekeztek támogatni azért, hogy a szakmában elfogadott legmegfelelőbb formában nyújthassák be a pályázók terveiket, ötleteiket. A Lechner által fejlesztett online pályázati felület is arra törekszik, hogy a lehető legjobban kiszolgálja a valós felhasználói igényeket.

A fejlesztés fontos része a felhasználói igények alapos feltérképezése, melyhez egy kérdőív is készült a tervpályázaton induló tervezők számára. A 2017. szeptember 18-ig kitölthető anonim kérdőívben nincsenek rossz vagy jó válaszok, a kitöltő saját szakmai véleménye az, ami értékes adalék a fejlesztőcsapat számára. A részvétel önkéntes, a válaszokat csak statisztikai adatelemzés céljából, névtelenül használják majd fel.

Az online felület az e-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038) projekt keretében, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban valósul meg.


Kép forrása: Lechner Tudásközpont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások