cikk lot-ek Peking természetes szellőzés újrahasznosított alapanyagok konténer

Kicsit ipari, de díjnyertes a narancssárga kínai konténerfalu


donkanyar | 2013.01.21
Pekingben található a Sanlitun South névre keresztelt projekt: ezt egy olyan bevásárló- és lakóközpont, amelynek északkeleti oldalán egy narancsárga konténerfalut is találhatunk. A kicsit ipari hatást keltő épületek olyan jól sikerültek, hogy 2008-ban és 2009-ben is építészeti díjjal jutalmazták.

A Sunlitan South nem más, mint egy nagyobb pekingi üzleti és lakónegyed része, amit a The Oval Partnership for Swire Properties tervezett. A tervezők viszont nem arathatták le egyedül a babérokat, mert a projektben részt vett még a KKAA/Kengo Kuma & Associates, a SHoP Architects és a Sako Architects is.

A New York-i LOT-EK tervezőiroda pedig a beruházáshoz tartozó narancssárga konténerfalut tervezte, majd készítette el. (Az irodát egyébként úgy tartják számon, mint a konténerépítészet úttörőit.) A LOT-EK a tervezés előtt már eldöntötte, hogy olyan konténervárost akar felhúzni, amely emlékeztet a régi kínai városokra: régen a kínai településeket a házak és az udvarok által közrezárt sikátorok és kis utcák tettek karakteressé. Épp ezért a megépült, élénk narancssárgára festett és felállványozott hajókonténerek segítségével a LOT-EK egy olyan falut hozott létre, amelynek a szintjeit a szűk sikátorai, alacsony építésű épületei, valamint megemelt járdái és hídjai kötik össze. A végeredményt pedig a képeken látjuk: egy kicsit ipari, de mégis olyan trendi…

Mivel a konténerek az utcák fölé kilógnak, így azok árnyékos helyeket biztosítanak a járókelőknek. A hűvös viszont a házakban is bent marad: mivel a konténerházakban a belső terek szabadon szellőznek, így a légáramlatok a házon belül biztosítják, hogy nyáron el lehessen viselni a meleget.

Mint fent már írtuk a Sanlitun South beruházásnak a konténerfaluját a New York-i LOT-EK tervezőiroda készítette. A beruházást 2008 nyarán fejezték be, és még abban az évben World Architecture Community Díjjal, 2009-ben pedig a Nemzetközi Építészeti Díjjal jutalmazták.


(forrás: inhabitat.com)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások