sebesp | 2014.03.30
Nem illedelmesedik szomszédjaival, közel kúszik amennyire csak lehet, minden helyet kihasznál, a lehetetlen telken tekergő ház.

Osaka sűrűn beépített városrészének egy kínos alakú kis telkén építették fel a „Z” alaprajzú családi házat. Annak ellenére, hogy a Kyoto-i székhelyű Alphaville építésziroda munkatársai a telek adottságainak behódolva tervezte meg az épületet, az alkalmazott térbeli játékok révén mozgalmas és ésszerű elrendezést tudtak elérni. A szomszédos hagyományos nyeregtetős épületek közé bekígyózó új épület tetőfelületei lejtésének irányváltoztatásával nyer természetes megvilágítást felülről. Oldalról a szűk utcák és a szinte egymáshoz tapadó szomszédok amúgy sem engednének túl sok fényt a ház belsejébe jutni, így mindössze három nyílás került a ház külső falaiba: a bejárat, a konyha és a hátsó udvarba ajtaja. A belső válaszfalak és a beépített bútorok gondos megválasztása révén különféle térrészek alakultak ki az egyébként az egész épületen végig futó belső téren, ahol végigjárva felfedezhetjük a lépésről lépésre feltáruló otthont.

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások