donkanyar | 2012.09.12
Kínában gombamód szaporodnak a felhőkarcolók, az épületek nemcsak számukat, de magasságukat illetően is rekordokat döntögetnek. A hivatalos statisztikák szerint az országban összesen 239, 200 méternél magasabb épület van, csak tavaly 23 ilyen toronyház készült el.

Tavaly kelet-kínai Csiangszu tartomány Huahszi szocialista mintafalujában ünnepélyesen átadták azt a 328 méter magas felhőkarcolót, amely magasabb, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Chrysler Building. Az épületben egy egytonnás aranybivalyt is megtapogathatnak a látogatók. A 3 milliárd jüan, vagyis körülbelül 102 milliárd forint beruházási értékű, 74 emeletes építmény a helyiek állítása szerint a világ 15. ilyen jellegű felhőkarcolója, és elsősorban turisztikai célokat szolgál majd. Szállodájában 826 szoba kapott helyet, az épület alkalmas 5000 ember egyidejű étkeztetésére. Itt található Dél-Kína legnagyobb bankett-terme, amelyben 1500-an tudnak asztalhoz ülni. A tavaly ötvenéves, körülbelül kétezer lelkes szocialista mintafalut a bivaly évében alapították, így a születésnapra átadott toronyszálloda emeletein több bivalyszobor is van, köztük az aranyból készült, amely egy tonnás tömegével 300 millió jüanba (10,2 milliárd forint) került. A falut a ma is aktív és rendkívül energikus 84 éves alapító párttitkár Vu Zsen-pao indította el a gazdagodás útján. A torony ötletét a dubaji Burdzs Kalifa adta neki.

Az évtized végére a világ összes felhőkarcolójának csaknem fele a kelet-ázsiai országban lehet, a világ 20 legmagasabb, jelenleg is építés alatt álló épülete közül 9 Kínában található. A számok jól példázzák a járványként terjedő felhőkarcoló-építési lázat Kínában.

A kínai nagyvárosok közül Peking, Sanghaj, Sencsen (Shenzhen), Csungking (Chongqing) és Csangsa (Changsha) épít vagy tervez építeni a közeljövőben felhőkarcolót, s a magasságokat elnézve a tervezőknek szó szerint csak a csillagos ég jelentett határt. Pekingben 2016-ra készülhet el az 528 méterével a főváros minden jelenlegi épületénél magasabb, 108 emeletes China Zun torony. Az ősi boroskorsók által ihletett, fehér üvegből készülő, 427 ezer négyzetméter összterületű felhőkarcolóban irodák, szálloda, vendéglátó-ipari egységek kapnak helyet, legtetején 524 méterről nézhetnek le az érdeklődők a városra. A tornyot a CITIC Group jegyzi, 2011-ben kezdődött kivitelezési munkálatai a tervek szerint hat évig tartanak.

A kelet-kínai Sanghajban 2015 elejére készülhet el a "szuperfelhőkarcolóként" is emlegetett Sanghaj Torony. A 632 méter magasra tervezett, spirálban tekeredő felhőkarcoló elkészültekor a 600 méteres Kanton Tornyot maga mögé utasítva Kína legmagasabb épülete lesz, a világon pedig csupán a dubaji Burdzs Kalifa szárnyalja majd túl. A Sanghaj Torony 121 emeletén, összesen 381,6 ezer négyzetméternyi alapterületén irodák, vendéglátóhelyek és szálloda kapnak helyet, ahol várhatóan 16 ezren dolgoznak majd. Ugyan nem lesz a világ legmagasabb épülete, kilátója a 100. emeleten, 474 méteren lesz, látogatóként ilyen magasból kitekinteni az egész világon egyedül itt adódik lehetősége a turistáknak. Rekord kötődik a felhőkarcoló felső részében helyet kapó luxusszállodához is, amely a 84. és 110. emeletek közti elhelyezkedésével a világ legmagasabban fekvő hotelje lesz.

A Sanghaj Torony a magasságához kötődő rekordjait elkészülte után nem sokáig élvezheti, ugyanabban az évben, 2015-ben készül ugyanis el a 660 méter magas Ping'an Nemzetközi Pénzügyi Központ a dél-kínai Sencsenben. Az amerikai Empire State Buildingre emlékeztető épületet a világszerte számos híres torony felhúzásában részt vevő Kohn Pedersen Fox amerikai cég jegyzi, annak 115 emeletéből 66-ot szálloda foglal majd el. Elkészültekor a Ping'an Nemzetközi Pénzügyi Központ lesz Kína legmagasabb és világ második legmagasabb épülete.

A keleti part metropoliszaival a közép-kínai Csungking is felveszi a versenyt. A lassan tíz éve építés alatt álló, mindezidáig kevés reflektorfényt kapott Csungkingi Nemzetközi Pénzügyi Központ terveit többször módosították, így lett az eredetileg 266 méteres, 66 emeletes toronyból 377 méteres, 77 emeletes épület, s lesz végül - a legutóbbi tervek szerint - egy 431 méteres, 102 emeletes acél és üveg modern üzleti központ.

Minden más város rekordját megdöntheti ugyanakkor a közép-kínai Csangsa városa, melynek az Égi Város (Sky City/Tiankong Chengshi) nevet kapott, 220 emeletes felhőkarcolója 838 méterével a dubaji Burdzs Kalifát, a világ jelenleg legmagasabb épületét is túlszárnyalja majd. Az építkezésről szóló dokumentumokat június elején írta alá Csangsa városa és a helyi kivitelező, az rekord idő, mindössze hét hónap alatt, vagyis már jövő év elejére felépülhet. Az égi város 174 ezer "lakosú" lesz, benne egy város minden szükséges "kelléke" - egyebek közt irodák, vendéglátóhelyek, boltok, szálloda, iskola és kórház is - helyet kap.

(forrás: MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások