hír úszó ház óceán

Kínos: világújdonság úszóházat hirdettek, a megnyitón elsüllyedt


Csépé | 2022.10.12

Egy többmillió dolláros luxusház prototípusa a megnyitó napján megdőlt és félig elsüllyedt – szúrta ki az rtl.hu. A megnyitón az ország elnöke is jelen volt. Az innovációs díjat is nyert épületet a holland Koen Olthius tervezte, de aligha az ő hibája, hogy elsüllyedt.

Az Ocean Builders ("Óceánépítők"...) panamai cég forradalmian új, nyílt vízre szánt lakóegységet tervezett, mi több, épített is egy prototípust. Szeptember végén mutatták be a sajtónak és az érdeklődőknek. Az egymillió dollárnál drágább rendezvényen több mint háromszázan voltak, köztük a panamai elnök, Laurentino Cortizo. A kétnapos rendezvény második napján, négy óra után valamivel a ház megdőlt, és egyik lába a mélybe süllyedt.

Az alábbi videón látható a megdőlés:

A meghibásodásról a cég közleményt adott ki, amely szerint a ballaszttartály és a szivattyúrendszer meghibásodása okozta a gikszert. A házat tartó három, csövekből álló kar közül az egyikre vízipavilon, a másikra napelemek, a harmadikra jacuzzi került, utóbbi alatt romlott el a szivattyú. A képek tanúsága szerint feltehetően beengedte a vizet, ami azután a másik két karból is ide folyt át. (Ennek a fordítása gondot okozott a magyar online médiában: az Index szerint "elöntötte a víz a benti jakuzzit", az rtl.hu szerint "a balesetet egy szivárgás okozta a három emeletes épület jakuzzi-termében")

A ház egyébként forintra átszámolva 120-600 millióba kerül, jövő év végéig tervezik az első százat átadni. A szennyvíz- és hulladékkezeléstől a napelemekig számos megoldást igyekeznek a lehető legfenntarthatóbb módon megoldani, és bár a lakófelület nem a legnagyobb, két fő számára (amire tervezték) megfelelő lehet. No, és a kilátás valóban páratlan. De hogy hány milliomos cseréli a jachtját ilyen luxuslakra, abban azért szkeptikusok lehetünk. Főleg, ha esetleg viharokra is gondolunk – mert az elsüllyedés napján ideális volt az idő...

És akkor álljon itt a cég küldetésnyilatkozata, mely kissé más értelmet kapott: "Küldetésünk, hogy olyan forradalmi kék technológiát fejlesszünk ki, amely a világ vízzel borított 72%-át öko-fenntartható paradicsommá teszi. Technológiánk lehetővé teszi, hogy a civilizáció a tengerre költözzön, és az óceánt új határként nyitja meg, olyan életminőséggel, amely bárhol máshol verhetetlen. Hiszünk abban, hogy ha megtanulunk a vízen élni, akkor az öko-fenntartható innováció új hullámát nyitjuk meg, amely fenntarthatóbb szárazföldi élethez vezet. Működési módunk az, hogy újítunk, újítunk, újítunk, majd még egy kicsit újítunk."

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások