sebesp | 2020.02.20

Trendi, egyenesen "instagramolható" bárral került fel Budapest a világ építészeti és dizájn oldalaira, de azért inkább ne vegyük nyakunkba a várost, hogy megkeressük.

"A Buha|i|rest a legújabb csúcs gasztronómiai hely Budapest történelmi városrészében. Elegáns koncept-bár és lounge-ként reklámozza magát, luxus étkezések alkalmára. A 20. században az épület textilgyárnak adott otthont. 350 négyzetméternyi területe egy bárra és egy intimebb társalgó részre oszlik." – írja az Archello.

Az utcai fronton elhelyezkedő bárról közölt képek tanúsága szeint mindent gondos odafigyeléssel és egyedi részletekkel terveztek meg. Van itt minden, amit a huszonegyedik században elvárhatunk egy trendi helytől, újrahasznosított anyagból készült burkolat, megőrzött építészeti részlet, kézzel faragott dísztárgy, sőt még Pierre Jeanneret (Le Corbusier) tervezte szék és az amerikai művész KAWS szobra.

Az orosz tervező Roman Plyus a dezeen-nek még nyilatkozott is, miszerint  "Nagyon fontosnak tartom, hogy a belső terekben kellemes utóíz és néhány jó felvétel maradjon emlékként. Az emberek mindig is fontosak voltak a történelem megörökítésében, már a barlangfestmények korától kezdve – az Instagram pedig olyan, mint egy kis barlang, ahol mindannyian képeket mutatunk be az életünkről."

Egy kicsit jobban belenézve a képekbe azonban számos gyanús jelre lehetünk figyelmesek, és most tekintsünk el attól, hogy a Nagykörúton vagy az Andrássy úton még ha lehetett is textilgyár valaha, nem valószínű, hogy egy tipikus eklektikus bérház földszinti boltíves architektúrája lett volna jellemző az épületre. Az ablakokon át Budapest belvárosa karakterének megfelelő, de részleteiben igencsak gyanús részletek szűrődnek át. És ott vannak a bárpult mögött és fölött elhelyezett fényforrások, melyek fényárama nem tűnik valóságosnak, legfeljebb egy látványterven állják meg a helyüket. A bárpult lábazati részlete meg még látványtervnek is gyenge munka.

De a magyarul nem túl jól csengő Buhairest bár megvalósult munkaként feltüntetett képei valójában csak vizualizációk, melyek diszkrét elhallgatását talán a lépcső melletti falfülkébe állított, pinokkió-orrú KAWS szobor címe fejezi ki legjobban: Little Lie (Kis hazugság)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások