Csépé | 2020.12.21

A luxus "kunyhó" a nevét az egyébként főleg kerítésekhez használt negyeddorongokról (skigard) kapta, de legalább ilyen érdekes, hogy a kívülről lapostetős, zöldtetős épület belülről magastetősnek tűnik.

A Mork-Ulnes házaspár saját célra tervezte az üdülőt a Lillehammeri sípályák közvetlen közelébe. A fűvel beültetett tető nem zárta ki, hogy belülről manzard-jellegű, csonkagúla záródású, felülvilágított terek jöjjenek létre, és ha a bárányok nem is jutnak fel a tetőre, a 45 facölöpre állított ház alatt szívesen hűsölnek nyáron. A faburkolatos terekből remek kilátás nyílik a környező tájra.

A ház az AIA San Francisco "2020 Architecture Honor Award" díját nyerte, "A zsűri dicsérte a hagyományos építési elvek szép, kortárs adaptálását, egy fegyelmezett és kényelmes alaprajzzal kiegészítve, mely közben a kilátásra lett tervezve. Ez egy ötletes, kényelmes és cuki kunyhó, elegáns anyaghasználattal és textúrákkal".

Építész: Mork Ulnes Architects (Casper és Lexie Mork-Ulnes)
Generálkivitelező: Hafjell Bygg
Belsőépítészet: Lexie Mork Ulnes Interior Design
Statika: Bygg Konsulentene Øst
Fotó: Bruce Damonte Photography; Filmatica
Forrás: AIA San Francisco; V2Com

Videó:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások