tervek Kőbánya uszodakomplexummal Kosárlabda központtal

Sportcentrummal, uszodakomplexummal, kosárlabda-központtal épül "Kőbánya kapuja"

Látványtervek: Kreatív Magyar Mérnök Kft.


Java | 2020.02.29

A Kőbányai Sportcentrum és uszodakomplexum átalakítja a X. kerület idejétmúlt épített környezetét. Az állami támogatást Kőbányai Önkormányzata megkapta, a szükséges előkészítő munkákat és tervezési feladatokat a Kreatív Magyar Mérnök Kft. látta el. Az építés helye a volt Mázsa teret is magába foglaló két különálló, önkormányzati tulajdonú telek.

A kisebbik telken, a vasúti pálya és a Bihari út közötti 13 600 m2-es területen egy 500 fős lelátóval ellátott csarnok, egy FINA minősítésű, 50 méteres versenymedence, továbbá egy bemelegítő és tanmedencével ellátott uszodakomplexum, a Bihari út túloldalán elhelyezkedő, közel 17 500 m2 alapterületű, nagyobbik telken pedig egy 3 000 nézőt befogadó kosárlabda sportcsarnok épül a FIBA előírásai szerint. 

A tervezési szerződés szerint 3 különböző koncepcióterv készült, melyeket a konzorciumi partnerrel megosztva készítettek el, de végül a Kreatív Magyar Mérnök Kft. által készített változat nyert. A tervezésnél a Liget tér felé nyitás és transzparencia, illetve az épületek harmonikus, letisztult formavilága, a visszafogott homlokzat, a célirányos, könnyen átlátható tömegalakítás volt a cél. A két különálló egységet markáns építészeti gesztusként mintegy 40 méter hosszú, burkolt acél rácsostartó tetőszerkezet köti össze, mely mindkét oldalon vasbeton falszerkezetekre támaszkodik. Ebben az építészeti gesztusban ölt testet a „Kőbánya kapuja” gondolat. Az uszoda és a sportcsarnok legfontosabb terei, illetve a küzdőtér felett a tetőszerkezet látványos monolit vasbeton tartókba befogott, nagyfesztávú RRT fatartók felhasználásával készül.

Emellett a Budapesti Kosárlabda Szövetség tervei között szerepel, hogy újraélesszék a valamikori pezsgő, meghatározó szerepet betöltő budapesti kosárlabda életet. A küzdőtér méretét úgy tervezték meg, hogy a mobil lelátók visszatolása után kialakuló méret három, keresztbe forgatott normál kosárlabdapálya elhelyezésére is alkalmas lesz. A pályákat ebben az esetben motoros mozgatású függönyök választják el egymástól, így akár hat csapat is edzhet egyszerre. A küzdőtéren a kosárlabdán kívül más labdajáték is űzhető, továbbá 300-300 m2-es edzőtermeket alakítottak ki az ökölvívásnak, birkózásnak, szumó sportnak. A sportcsarnok épülettömege mellett alakították ki a mintegy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóházat, melynek zöldfelülettel ellátott tetőszerkezetén biztosították a három darab B3*3-as – a streetballhoz hasonló – kültéri kosárlabdapályát, mintegy 500 fős lelátóval.

„Rendkívül büszke vagyok a fiatal, elhivatott, tehetséges kollégáim kitartására és szakmai alaposságára, a 3D és BIM alapú tervezés adta kihívások, valamint az építészeti tervezés mellett a generáltervezési feladatok okozta problémák megoldására és az így létrejött épületre” – mondta el Zács András építész, vezető tervező.

A kivitelezési közbeszerzést, illetve a beruházás teljes lebonyolítását a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) végzi el. 

Forrás: PestPilis

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások