hír családi házak

Könnyebb vagy nehezebb most építkezni?


b_gabor | 2021.03.04

Számos kormányzati intézkedés kívánja szolgálni az utóbbi években azt, hogy a családok számára megkönnyítse az otthonteremtést; az egyszerű bejelentés jogintézményének bevezetésétől egészen a pénzügyi támogatások és kedvezményes hitelek rendszeréig. Tagadhatatlan, hogy mindezek jelentős terhektől mentesítik az érintett családokat, de paradox módon néha a könnyítések okoznak plusz gondokat.

 

Az építkezési kedv növekedésének, illetve az ennek következtében megnövekvő keresletnek ugyanis van két mellékhatása. Az egyik – értelemszerűen – az árak növekedése, ami a támogatások, kedvezmények összegének egy részét bizony felemészti. A másik pedig az, hogy manapság még nehezebb alkalmas szakembereket – tervezőket, kivitelezőket – találni, mint korábban. Ez utóbbi viszont a minőségi problémák, illetve az ebből fakadó jogviták kockázatát hordozza. 

Ehhez járul még az, hogy az építkezéshez kapcsolódó ügyintézési terhek könnyítését célzó jogszabályokon is folyamatosan csiszolgatnak a jogalkotók, ami okoz némi bizonytalanságot az építkezők körében: most, az adott időszakban folyó munkálatokra vajon milyen szabályok és követelmények vonatkoznak? Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok, mint egy-két évvel korábban…

Erősen úgy tűnik tehát: építkezni ma sem egyszerű. 

Az epitkezes.info.hu weboldal azt a célt tűzte ki, hogy az építkezéssel kapcsolatos intéznivalók tekintetében konkrét, aktuális, jogilag is megalapozott támogatást nyújt a családi házak építtetői számára. A portál tehát elsősorban a nem szakemberek számára kíván segítséget adni: lépésről lépésre végigkíséri a folyamaton azokat, akik az otthonteremtés során sok kérdéssel, döntési helyzettel, bonyodalommal szembesülnek.

A látogatók megtalálhatják az oldalon az építkezés egyes fázisaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalók leírását, illetve olyan ellenőrzőlistákat, melyeken áttekinthetik, hogy mit intéztek már el, és mi van még hátra. Már az ingatlan- (telek-) vásárláshoz is kapnak fontos szempontokat az olvasók, majd a tervezési folyamaton, az engedélyezéssel, illetve egyszerű bejelentéssel kapcsolatos tennivalókon, valamint a kivitelezés elindításán keresztül egészen a konkrét szerkezetek kiválasztásáig és az építkezés lezárásáig „elkíséri” az oldal az építtetőket.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások