sebesp | 2012.10.23
A történet 1990-ben kezdődött, amikor az egykori NDK-beli gyártelepet bezárták, és egyfajta „Ipari Pompei” kezdett kialakulni a környéken…

Magdeburg Salbke városrészének lakosai az egyesítést követően az évek múlásával egyre jobban megelégelték a környéket magára hagyja a város vezetése, és semmilyen segítséget nem kapnak a környék újraélesztéséhez. A lassan már műemlékké konzerválódó negyed polgárai ezért úgy döntöttek, maguk kezdeményezik közterületeik fejlesztését. 2005-ben először használt faládákból építettek polcokat az egykori kerületi könyvtár helyén lévő téren, majd gyűjtésből származó könyvekkel töltöttek fel azokat.

A spontán ideiglenes könyvtár sikere a lipcsei KARO Architekten építésziroda megbízásához vezetett, akiknek az lett a feladatuk, hogy 325,000 eurós költségvetésből hozzanak létre egy új szabadtéri könyvtárat. Az eredmény egy a helyiek által szívesen használt, kulturális funkcióval újraértékelt publikus tér. A szabadtéri könyvtár polcain megtalálható könyvek adminisztráció nélkül, szabadon használhatók, olvashatóak a helyszínen, de haza is vihetők, vagy akár cserélhetők. 24 órás nyitva tartása révén egy non-stop közösségi helyet biztosít a környék lakóinak. A fedett színpaddal, ücsörgőkkel, ifjúsági találkozóhellyel kiegészített szabadtéri mini-kultúrközpont a környék kedvelt találkozóhelyévé változott.

A Freiluftbibliothek (szabadtéri könyvtár) tervezése során éltek a részvételi tervezés adta lehetőségekkel, így a folyamatba minden lehetséges fórumon bevonták a környék lakóit. Így például a gyerekek számára is megérthető maketteket készítettek, sőt az egyeztetési folyamat végén még egy 1:1-es léptékű modellt is összeállítottak a helyiekkel együttműködve 1000 sörösládából a helyszínen. A szabad tér és épület közötti határokat kereső különleges városi hely megvalósításakor a gazdaságos megoldásokat kellett keresni, így esett a választás a hatvanas évek németországi Horten-áruházainak típus homlokzati elemeire. Az újrahasznosítással a II. világháború utáni modernizmus ikonikus kisvárosi homlokzatának egy darabját is sikerült megőrizni.

A projekt 2011-ben Deutscher Architekturpreis díjat kapott.

Forrás: KARO Architekten (http://www.karo-architekten.de/)

A projektről a 2010-es brüsszeli EFAp-konferencián is esett szó (http://tervlap.hu/cikk/show/id/279)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások