sebesp | 2013.01.22
Történelmi városrészekben nem mindig könnyű felvenni a környezet léptékét egy új középület elhelyezésekor. A nyugat-franciaországi kisváros kulturális központjának tervezője letisztult, mégis szokatlan választ adott a kérdésre.

Egy templom, egy szálloda és egy börtön fala önmagában is elegendő lehet arra, hogy felkeltse a hagyományos városszerkezetek fejlődése iránt érdeklődők kíváncsiságát, és elmélyedjenek annak vizsgálatában, hogyan kerülhetett a három épület szomszédsági viszonyba. Ennél nagyobb kihívással találták szemben magukat a du Besset-Lyon építésziroda munkatársai, amikor a történelmi épületekkel körbezárt tömbbelsőbe kellet Lons-le-Saunier könyvtárat és mozit magába foglaló új létesítményét megtervezniük. Az épületen túlmenően egy városi tér létrejöttét is el akarták érni, így a szabad területet minél inkább egyben tartó megoldásban gondolkodtak. Egyetlen homorú tömeg lett a megoldás, mely egyrészt zárja a terecskét a környező lakóépületek hátsó udvara felé, másrészt visszahúzódó gesztusával tágítja is azt. Homlokzata látszólag eltér a meglévő szomszédok külső megjelenésétől, egyszerű vonalvezetésével, homogén anyaghasználatával mégis követi építészeti egyszerűségüket. Hatszögekkel áttört betonhomlokzatával hatalmas lyukacsos sajtként jelenik meg a templom szomszédságában.

A tiszta épülettömeg eredményeként jól szervezett belső is jött létre, belépve az egész tér egyben áttekinthető. A könyvtár különböző olvasócsoportokat célzó részei három szinten kaptak helyet, a mozitermek a közös előcsarnokból nyíló pinceszintre kerültek. Az épület 3500 négyzetméteres területen 8 millió Euróból készült el 2012-ben.

Forrás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások