sebesp | 2013.04.14
A délnyugat-franciaországi kisváros új könyvtára az egykori poros masírozótér helyét Matisse akantuszlevelei köré szervezett kulturális köztérré alakította.

Archi5 tervei alapján készült el Média Könyvtár Bordeaux-tól délre, Mont de Marsan-ban az 1870-es években épült Bosquet laktanya közepén. A tervezők körültekintően kezelték a bővítéssel, párbeszédet folytatva a hely építészeti értékével. Az épület összhangban van a klasszikus elrendezéssel, ugyanakkor egyik sarkának város felé történő megnyitásával kontrasztot képez a kaszárnya szigorú rendjével szemben. Homlokzatai visszatükrözik a körülötte elhelyezkedő épületegyüttest, mint egy engedelmes, tisztelettudó tükör.

Füves lejtő veszi körbe az új könyvtár épületét, szabad utat engedve a nézőponttól függően váltakozó transzparens vagy reflektáló homlokzatfelületeknek, éjszaka pedig az épület világító laternává változik, élettel megtöltve környezetét.

A belső tér a földszinten teljesen nyitott, egy páció köré szerveződik, melyet Matisse akantuszleveleket ábrázoló festményei és Alvar Aatto vázái inspiráltak. A fénnyel innen megtöltött belső tér a kisvárosi közösség kedvenc helyévé vált.

Forrás: http://archi5.fr
Forrás: www.architecturetoday.co.uk
Forrás: www.lemarsan.fr

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások