hír rendezvény kiállítás épületek cikk Budapesti Építészeti Filmnapok design építészet film kék Kino mozi

Köszönj el az ivócimboráktól erre a hétvégére

Minden eddiginél izgalmasabb az Budapesti Építészeti Filmnapok programja, lehet hogy a moziban alszunk!


Hanna | 2012.03.20
Az építészeti filmek mindig közelebb tudták hozni a térben felhúzott alkotásokat az érdeklődőkhöz, mint bármely más médium. A beszéd és a harmadik dimenzióban való kalandozás együtt - bár nem pótolja a személyes élményt - olyan kapcsolatot tud kialakítani a film témája és a néző között, amely mellett egy mozijegy ára banálisnak tűnik.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2012 márciusában negyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, idén a Kino moziban. A Rotterdami Építészeti Filmfesztivál által inspirált és a KÉK által 2007-ben kezdeményezett Építészeti Filmnapok küldetése, hogy párbeszédet teremtsen a filmre inspirációként és eszközként tekintő építészet, valamint az építészethez és a városhoz mint témához forduló film között

Az idei év egyik kiemelt témája a mozgás és tér, az emberi test, a kortárs tánc és az épített környezet viszonya. Tavalyhoz hasonlóan ez évben is sor kerül az építészet és a politika kapcsolatának vizsgálatára és építész-/designerportrék bemutatására, itt a legnagyobb izgalmat belőlünk az Eames házaspár életéről készült film váltotta ki...(http://kek.org.hu/filmnapok/eames-az-epitesz-es-a-festo/)

A modernizmus építészetének ma is releváns kérdéseit tárgyalja az idei válogatás három filmje, és többek közt szó lesz a kiürülő városok jelenségéről (http://kek.org.hu/filmnapok/a-pruitt-igoe-mitosz/), illetve a pályaudvarok városszervező szerepéről. A közép-európai építészeti filmek válogatása a régió több partnerszervezetével együttműködésben valósul meg.

Újonnan indított, a jövőben állandósítani kívánt szekció foglalkozik a design építészeten kívüli területeivel: ezúttal a tárgyalkotás folyamataiba enged betekintést két, itthon még nem vetített portréfilm.

A fesztivál alatt a Kino Mozi előterében Végh László Yamakasi című, Sajtófotó díjas fotósorozata látható, valamint az alábbi filmek vetítése:
Válogatás Trisha Brown amerikai koreográfus a hatvanas években rendhagyó helyszínekre készült korai munkái közül.
Andreas Schmidt rövidfilmportréi német kortárs épületekről.

A fesztivál részét képezi a Short Shots Budapest rövidfilmpályázat szakmai zsűri által kiválogatott filmjeinek bemutatása és közönségszavazása. A filmvetítéseket beszélgetések, városi séták és fotókiállítás kísérik.

A Budapesti Építészeti Filmnapok részletes programja itt olvasható: http://kek.org.hu/filmnapok/program/

Szervezők: Polyák Levente, Huszár Daniella, Oravecz Júlia, Soltész Noémi
Grafika: Csekk István

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások