Csépé | 2021.03.10

Az, hogy a Hajnal-Kendelényi párost felkapták a lakásfejlesztők, nem csoda, hiszen számos nagyléptékű lakóháznál bizonyítottak. A különleges inkább az, hogy gúzsba kötve is tudnak táncolni: a befektetői profitkényszer ellenére nívós építészetet művelnek.

Az 500+ lakóépületek külön világ. Nagyléptékű épületet tervezni eleve másként kell, mint kis vagy közepes méretűt: minden ceruzavonást, minden döntést annak anyagi vonzatával együtt egy nagyon nagy számmal szoroznak. S míg más nagy projekteknél az elegancia, az egyedi imázs ígérete sokmindent elbír, a befektető néhány ember sokmindenről meggyőzhető, egy irodánál a cég arculata, bevásárlóközpontnál a pláza „fílingje” megenged némi mozgásteret, a nagy lakóházaknál sokszáz olyan kisembert kell meggyőzni, aki saját anyagi lehetőségeihez képest óriási összeget fektet be.

A Hajnal Építész Iroda ezen a terepen vált naggyá. Hajnal Zsolt már évtizedekkel ezelőtt az OTP Ingatlan „házi építésze” lett, elég a Kapás utcai remek lakóegyüttesre utalni. Jómagam pár éve egy lakáskereső jóbarát kérésére néztem meg Hajnal Zsolt rendszerváltozás körül elkészült Kis Rókus utcai házát – annak egy lakását – és tökéletesen időtállónak bizonyult építészetileg. Ő képes arra, hogy egy jókora társasház, lakóegyüttes minden egyes lakásának majdani lakója bőrébe bújjon, és végiggondolja az ő szemszögéből a lakást, annak kilátását, elrendezését.

A Corvin Atrium, legújabb lakóháza is ilyen. Bár a befektető kommunikációjában tetten érhető, hogy a célcsoport jelentős részben a befektetési lakásvásárlók (hangsúlyozzák, milyen jól kiadható a lakás, és az okos zár az Airb’nb vendégeknek is milyen kényelmes), Hajnal és Kendelényi egyértelműen a használók pártján van, ideértve a városhasználókat, a Corvin sétány járókelőit. Az egyik eszköz a „kötegelés”, ami, úgy tűnik, a tervezők védjegyévé válik – több pesti és budai épülő házon is megjelenik –, és ami elsősorban a ház méretének optikai csökkentését szolgálja. Az újpesti Metrodom Panoráma lakótornyoknál kikísérletezett kettős szint-kötegek itt, a Corvin színesebb világában élénk színt kapnak, így még inkább logóvá válnak. A zöld itt is hangsúlyos szerepet kap, a maximális méretre húzott átriumon kívül egy híd tetejére, és a tetőkertekbe is felkúszik a zöld – és ahogy kell, fákkal, karakteresen. Az átrium így is nyit a sétány felé, és nagyon ráérez a metropolisz „betonrengetegében” élők zöld iránti vágyára, biofíliájára.

A ház összességében kis zöld színfolt a Corvin sétány modern kavalkádjában. Ami egy 532 lakásos házhoz viszonyítva komoly teljesítmény.

Felelős építész tervező: Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter (Hajnal Építész Iroda Kft.)
Építész munkatársak: Apai Balázs, Cserjés Petra, Csörge Zita, Déri Tamás, Fekete Máté, Izrael Anna, Szalántzy Kolos, Szász László, Vécsey Kristóf
Felelős statikus tervező: Puskás Balázs (Terraplan 97 Mérnökiroda Kft.)
Felelős gépész tervező: Domina András (Körös-Consult Kft.)
Felelős villamos tervező: Balázs Judit (Artvill Mérnöki Iroda Kft.)
Felelős épületszerkezeti tervező: Horváth Sándor (Pataky és Horváth Építésziroda Kft.)
Felelős akusztikus tervező: Csott Róbert (95. Apszis Bt.)
Felelős környezetvédelmi tervező: Kapolcsi Imre
Felelős közútcsatlakozási tervező: Wettstein Miklós
Felelős tűzvédelmi tervező: Nagy Béla
Felelős kerttervező: Jordán Klára (Citi-Kert Bt.)

Fotó: Juhász Norbert, Hlinka Zsolt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások