Bahil Roland | 2013.01.21
Nyáron rábukkantam egy kicsi, de annál érdekesebb építészeti ötletpályázatra. A kiíró az Egyházasdengelegi Község Önkormányzata volt. A kedves kis falu, mely kb. 500 lelket számlál, igen barátságos és igyekszik kihasználni a természet adta lehetőségeket. Ezért is született az alábbi pályázati felhívás.

Az én építészeti koncepcióm az alábbi volt:

A tervezési program az Egyházasdengelegen 1 hektáron megtermelt, csokorba szedett gyógynövények (levendula) lógatott kiszárítására száraz, árnyékos, mégis szellőztetett faszerkezetű épület megtervezése volt.

Az épület tömege 5 db ferdetetős, szimmetrikus trapéz alaprajzú, egymás után sorolt hasáb testből áll össze, mely modern és haladó gondolkodást sugalmaz. Egyik célja, hogy felébressze a Dengelegre látogató emberek figyelmét és kíváncsiságát.

Az épület modern megjelenése mellet mégis alázatosan működik, kommunikál és nyit minden irányból a környezete felé, felelevenítve és emlékezve a régi pajtaépületek hangulatára, faszerkezeteivel, szellős deszka oldalfal burkolatával, mely biztosítja az épület folyamatos és minden irányból való szellőzését, ugyanakkor zárt állapotban teljes biztonságot nyújt a benne lévő tárgyaknak és eszközöknek.

A szárítási funkción felül az épületnek még egy nagyon fontos szerepet szántam, mely szerintem nem kevésbé fontos a falu életében, mint az épület fő funkciója: öt darab három irányban (jobbra, balra, fel) nyitható nagy, pajtajellegű nyílászáró szerkezetével az épület nyitott, áttranszformálódott állapotában kiállítási pavilonként is funkciónál a mennyezetről lógatva száradó növények alatt.  Itt helyet kaphat egy állandó kiállítás akár a környéken található gyógynövényekről és a belőlük készített gyógyhatású termékekről, ezzel is kiterjesztve a látogató közönség tudását a gyógynövényekben rejlő lehetőségekről.
Az állandó kiállítás mellet persze helyet kaphatnának időszakos kiállítások is, pl.: gyermekrajzok, néprajzi kiállítás, sőt az iskolai szabadidős kézműves foglalkozásoknak vagy a falunapok fő színteréül is képes helyet adni egy-egy programnak.

www.youtube.com/

http://okoterv.hu/

Sajnos a pályaművemmel nem lettem dobogós, de nem is ez volt a fő célom, persze jól eset volna :-), mint mindenkinek! Azonban remélem, munkámmal és ötleteimmel hozzájárultam e kedves kis vidék szebbé és jobbá tételéhez.

A dobogós pályaművek megtekinthetők itt.

Az összes pálya mű pedig itt.

Ez alkalommal is szeretnék gratulálni a nyerteseknek.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások