hír díj Tiba Építész Stúdió

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2019-es győztese a Magyar Telekom Székház


Java | 2019.11.11

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata idén huszonegyedik alkalommal rendezte meg a pályázatot. A budapesti Gerbeaud Ház Átrium termében megtartott díjátadón az idén beérkezett  harminci ingatlanfejlesztésből az első három díjat egy irodaház, egy hotel és egy campusfejlesztés nyerte el.

"A pályázat célja a magyar ingatlanfejlesztés eredményeinek bemutatása a hazai  szakmai és laikus közönségnek, a kiemelkedő alkotások megjutalmazása" – áll a tájékoztatóban. Rendeltetésük szerint irodaházak, szállodák, kereskedelmi, oktatási, kulturális és sport célú fejlesztések, ipari és lakóépületek vetélkedhettek az első díjért.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai között szerepel a fejlesztési koncepció, az építészeti érték, a műszaki megoldások, a kivitelezés minősége, a fejlesztés gazdaságossága, valamint az, hogy a létesítmény hogyan járul hozzá a lakók életkörülményeinek javításához.

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei:

 • I. díjas Irodaház kategóriáben a Wing Zrt. a Magyar Telekom és a T-Systems közös székháza pályaművel, mely a Market Építő Zrt. kivitelezésében épült fel.

Az ország legnagyobb irodaházának számító 104 000 m2-es épület alapkövét 2016 novemberében tették le, egy évre rá volt a bokrétaünnep. A Market számos rekordot megdöntött a kivitelezés során, s olyan bravúrokat hajtott végre, melyre más magyar magasépítő cég eddig nem volt képes. Ezek közé tartozott például a bejáratnál felállított hét 22 méter magas pillér, vagy a több mint 15 000 m2-es, elemes üveghomlokzat.

A hét-, illetve nyolcemeletes épület felső szintjén az irodák mellett kávézót, valamint tetőteraszt építettek. Az irodákat az alsóbb szinteken open office-ként alakították ki, az épületben 300 fős konferenciaközpont és számos tárgyaló is található.

A nyolcemeletes épületrész felső szintjére fitneszközpont került, a hétemeletes rész tetején pedig futópálya helyezkedik el, körülölelve a belső udvart. Itt egy mesterséges tavat is kialakítottak.

 • II. díjas az IK Hotels Kft. az Aria Hotel megvalósításáért, mely 2015-ben a Szent István Bazilika szomszédságában nyílt meg.
 • III. díjas és legjobb projekt a pályázók szavazata alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Campusfejlesztése – Technológia Park, melyet a Kormányzati Kiemelt Beruházások Központja Nonprofit Kft. (KKBK)  nevezett, és szintén a Market Építő valósított meg.
 • Az irodakereső.info különdíját kapta a Green Urban Development Kft. a Hillside Irodaház fejlesztéséért, a kivitelező itt is a Market Építő volt, a műszaki ellenőrzésért pedig a Spányi Partners Zrt. volt felelős.
 •  A Lakásvásár Média Csoport különdíját nyerte az Atenor Hungary Kft. a Váci Greens A,B,C és D Épületek pályaművel.
 • A FIABCI Magyar Tagozatának különdíját nyerte a Horizont Development Kft. a Promenade Gardens Irodaház fejlesztéséért.
 • A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének különdíját nyerte a Tolnagro Kft. a Dona utca Fadd-Dombori Szálloda és Étterem  megvalósításáért.
 • A Budapesti Építész Kamara különdíját nyerte a Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata a Láng Művelődési Központ Hagyomány és Megújulás Angyalföldön pályaművel.
 • A Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját kapta a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. a Széll Kálmán tér rekonstrukciójáért.
 • A HuGBC Környezettudatos Építés Egyesülete különdíját kapta a Swietelsky Magyarország Kft. az Ecodome Irodaház megvalósításáért, mely a kivitelezést végző cég új otthona lett.
 • A Műemlék kategória I. helyezettje az Archi-kon Kft. a  Budai Vigadó Műemlékvédelmi Rekonstrukciója pályaművel, az épületet az Épkar Zrt. rekonstruálta.
 • A Kulturális kategória nyertese a KKBK a Gül Baba Türbéje és Környezete Komplex Felújítása pályaművel, melyet a ZÁÉV Zrt. kivitelezett.
 • A kereskedelmi kategória I. helyezettje Budapest Főváros IV kerület Újpest Önkormányzata az Újpesti Piac és Vásárcsarnok, Újpesti Rendezvénytér  megvalósításáért, ahol a munkálatok a HBM Soletanche Bachy Kft. és a Kalotherm Építőipari Zrt. által valósultak meg.
 • Az Oktatási kategória I. helyezettje  a Budapesti Német Iskola Bővítése, ahol a pályázók a Bánáti+Hartvig Építész Iroda Kft, a Budapesti Német Iskola Alapítvány, a Swietelsky Magyarország Kft. és a Céh Zrt.
 • A környezettudatos kategória I. helyezettje a Swietelsky Magyarország Kft. és a Közti-Tima Stúdió a V47-GTC White House Irodaház pályaműve.
 • A Szálloda kategória I. helyezettje a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. által beadott Hotel Pangea Ökocentrum Nyíregyháza Sóstó pályázat, ahol az épület kivitelezője a Ke-Víz 21 Zrt. volt.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások