sebesp | 2020.08.02

Breuer Marcel saját bevallása szerint egyik legkifinomultabb munkáját több éves rekonstrukcióval állították helyre a Pécsen született Bauhaus-mester házaiért rajongó amerikai tulajdonosok.

Breuer Marcel remekműve egy tekintélyes méretű domboldalon helyezkedik el, a Hudson folyóra néző kilátással. Az Amerikában nagyra becsült magyar származású építész egyik legkiválóbb műve 1953-ban épült Vera Neumann művésznő számára, amelyet aprólékos gonddal és szeretettel állítottak vissza elegáns, modernista pompájában. A modernista villaépület egy kéthektáros telken helyezkedik el, a Hudson folyóra néző domboldalon.

A közel 380 m2-es, hat hálós, négy fürdőszobás ház minden négyzetcentiméterét gondosan helyreállították Breuer eredeti terveinek megfelelően, de a kényelmi berendezéseket huszonegyedik századira frissítve. Az eredmény olyan jól sikerült, hogy a felújítás elnyerte a 2019-es New York-i Preservation League díját.

Az egyszerű, téglalap alakú Neumanns Residence kontrasztos színekkel, textúrákkal és formákkal jellemezhető. A Breuer által előszeretettel alkalmazott követ és a padlótól a mennyezetig futó üveget vörösre és "Breuer kékre" festett falak keretezik. Az íves kő támfalak követik a két homlokzatot körbefogó teraszok vonalát. A ház közösen használt tereit a szülői hálószoba, valamint a gyermekek és a nagyszülők hálószobái közé helyezték el. Nagy üvegfalak kapcsolják össze az épületet környezetével, nyugatra nézve a Hudsonnal, keletre pedig egy körbezárt udvarral. Terasz és medence, valamint egy vendégház teszi teljessé az épület.

Ken Sena részvényelemző kutató és Joseph Mazzaferro, egy reklámcég kreatív igazgatója 2014-ben vásárolták meg az ingatlant. Mondhatjuk Breuer Marcel szerelmesei, hiszen korábban már több mint egy évtizedet töltöttek két Breuer által Rufus Stillman-nak tervezett rezidencia helyreállításával, melyek közül egyik Litchfieldben, másik Connecticutban található.

Amikor Sena és Mazzaferro 2014-ben megvásárolták az ingatlant, csak egy 1970-ben épült fedett úszómedence volt hozzáépítve az eredeti épülethez, de az is Breuer saját irodájának tervei alapján készült Neumannék, az eredeti tulajdonosok megrendelésére. Számos, az épület eredeti állapotára vonatkozó részlet ugyanakkor a feledés homályába merült.

Levéltárakban és a Syracuse University Breuer archívumában végzett kutatások, és a házat első kézből ismerő személyek segítségével visszaépítették a belső falakat, ahol korábban változtattak az eredeti alaprajzon, az eredeti kék kővel restaurálták a padlókat, és az eredeti arányok megtartásával illesztettek hőszigetelő üvegeket a tolóajtókba. Még a szomszédos házat is megvásárolták és elbontották, mert útjában állt a Hudson folyóra néző kilátásnak.

Hogy mennyire nagy tiszteletnek örvend a magyar modern egyik legnagyobb alakja az Egyesült Államokban, arra talán legjobb példa, hogy mikor néhány éve a New York-i MET birtokba vette az általa tervezett ikonikus épületet, Met Breuernek nevezte el. Ez olyan megtiszteltetés, mint ha a tőle néhány tömbre álló Guggenheim Múzeum Frank Lloyd Wright nevét venné fel.

Az egyedülálló építészettörténeti kincset most a Sotheby's-en keresztül dobták piacra 4,2 millió dollárért. Talán azért, hogy tulajdonosai új Breuer-értékmegőrzésbe kezdhessenek? 

Képek: Undine Pröhl

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások