tervek Noll Tamás szuperkórház Újbuda

Mégis felépül a szuperkórház Újbudán

Tervező: Noll Tamás, Teampannon


Java | 2020.10.13

A tervek szerint 2022 tavasszal leteszik az alapkövet, 2026 elején pedig átadják a szuperkórházat. A Dél-budai Centrumkórház megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert elmondta: a mintegy 1,2 millió lakos ellátásáért 24 órás ügyeleti rendszerrel felelős intézetet a főváros XI. kerületében, Dobogó városrészben építik fel.

A beruházás közel 300 milliárd forintba kerül. Ebbe az összegbe beletartozik az orvostechnikai műszerpark beszerzése is, de a közlekedésfejlesztési infrastruktúra kialakítása már nem. Az összesen 1 200 férőhelyes, kizárólag egyágyas szobákkal és a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt intézmény természetesen integrálódik majd a hazai közellátásba.

A tervezői koncepció törekvése szerint jól áttekinthető térstruktúra létrehozása volt a cél. A centrumkórház építészeti filozófiája az áramlásra épül, amely nem csak a belső térszervezésben, de a külső tömegformálásban is markánsan megjelenik. Az áramlást jelzik a szilvamag alakú ápolási épülettömbök és az amőba alakú gyermekápolási épület. Ezek az épületrészek a visszahúzott gépészeti szint közbeiktatásával szinte lebegnek a kétszintes kórházépület felett. A fenntarthatóság elveit figyelembe véve a térstruktúra fontos elemei a belső télikertek, klímaudvarok sorozata, továbbá a természetes fény domináns jelenléte a belső terekben.

A betegellátásban lényeges szerep jut a lézernek. Ezek szerint lézerrel tájékozódó robotok fogják végezni a gyógyszer-, étel- és szennyesszállítást. A betegek egyágyas kórtermekben fekszenek, ahol ott lehetnek a családtagjaik is. Ezáltal nemcsak otthonosabb lesz a kórházban töltött idő, de jelentősen csökken a fertőzésveszély kockázata. A szuperkórházban munkaállomásokat alakítanak ki a hagyományos orvosi szobák helyett. Lényeges továbbá, hogy papírmentes kórház jöjjön létre. A beteg a kommunikációra szolgáló okoseszköz segítségével tud konzultálni az orvosával, hívhatja a nővért, valamint a leleteihez is hozzáfér majd. Emellett a saját mélygarázsban helyet biztosítanak a hozzátartozóknak, betegeknek is. Azt is szeretnék, hogy a kórházi tartózkodása alatt ne zökkenjenek ki a hozzátartozók a hétköznapjaikból, ezért az egészségplázában éttermeket, boltokat, bankokat, fodrászatot és postát is terveznek.

Látványtervek: Teampannon
Forrás: Mandiner

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások