hír cikk Autodesk Revit 2018

Megjelent az eddigi legjobb Revit verzió

Az Autodesk Revit 2018 újdonságai


Haja Andrea | 2017.04.25
Új hatékonyságnövelő eszközök és a több különböző szakágat magába foglaló tervezés kibővített támogatás, ami akár a gyártási részletrajzolásra és a kivitelezésre is kiterjed – mindez az új Autodesk Revit 2018 szoftverben.

A Revit 2018 a legújabb lépés a több szakterülettel foglalkozó BIM-hez készült Revit folyamatos evolúciójában és fejlesztésében.

A fejlesztőcsapat célja, hogy egységes, koordinált és teljes modellezési eszközöket nyújtson az építészek, épületgépészeti és szerkezettervező mérnökök és részlettervezők, valamint kivitelező alvállalkozók számára.

Ahogy az Autodesk átállt az előfizetési modellre, a fejlesztőcsapat azon van, hogy a Revit gyakrabban nyújtson értéket, évente több kiadással. A Revit 2018 olyan új szolgáltatásokat és funkciókat tartalmaz és fejleszt tovább, amelyeket először a Revit 2017.1 és a 2017.2 részkiadásokban érhettek el az előfizetők. Cél, hogy segítsék a tervezőket és a mérnököket a pontos, a tervezői szándéknak megfelelő modellek létrehozásában, és lehetőséget nyújtson a részleteket kidolgozó tervezőknek a modellek részletgazdagabb fejlesztésére a gyártáshoz vagy szereléshez.

„A Revit 2018-at arra optimalizáltuk, hogy egy alapvető BIM portfólió része lehessen, amely kiszolgálja az építészet, az épületgépészet és a szerkezettervezés nagyobb szakterületeit, ezen kívül a nagyobb, épületgépészeti, acél- és betonanyagszakágakat is – mondta Jim Lynch, a BIM termékekért felelős alelnök. – Ez lehetővé teszi, hogy a tervezők, a szakágak és az alvállalkozók nagyobb részletességgel modellezhessenek, így zökkenőmentessé válhat a gyártási folyamat.”

Az Autodesk azt szeretné, ha inkább a tervre koncentrálna, és nem a szoftverre. A Revit 2018 a munkafolyamatok automatizálására és a fogcsikorgató többlépéses folyamatok egyszerűsítésére irányuló hatékonysági fejlesztésekkel segít, hogy rögzíthesse és megvalósíthassa a tervezői szándékát.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• A Revit 2017.1 kiadásban megjelent Dynamo Player már a Revit 2018 része. A program által kínált lehetőség lejátssza a Dynamo grafikus programozási felületen készült parancsfájlokat, ezáltal könnyebbé válik a Revit modellezési működésének kiterjesztésére és kibővítésére irányuló parancsfájlok alkalmazása. Ennek az eszköznek köszönhetően azok is ki tudják aknázni a Dynamo vizuális parancsfájlok hatékonyságát, akik nem programozási szakértők.

• A Revit 2018 még hatékonyabbá teszi a globális paramétereket, ezzel úgy lehet a tervezői szándékot modellbe ágyazni, hogy az alkalmazható legyen sugár- és átmérőméretekben és egyenlőségi kényszerekben is.

• A koordinációs modellek csatolását biztosító új funkcióval a Navisworks-fájlokat alávetítésként használhatja a Revitben, így könnyebben dolgozhat együtt akár olyan külső csapatokkal is, akik nem feltétlenül a Revittel dolgoznak. Ezáltal bővítheti a Revit felhasználási területeit, mi pedig izgatottan várjuk, hogy ezzel a szolgáltatással milyen célokat tud megvalósítani.

• A Revit 2018 egyik új szolgáltatása, hogy a csatolásokhoz és csoportokhoz is hozzáadhatók paraméterek, és jegyzékek is készíthetők róluk. Ennek köszönhetően könnyebbé válik a projektek áttekintése és számszerűsítése.

• A Revit mostantól támogatja a SAT- és a Rhino-fájlok importálását is, így a koncepciótervet összekapcsolhatja a Revit tervezési környezetével. Ez a fejlesztés a Revit 2017.1 része volt.

Szerkezettervezői újdonságok

A Revit 2018 javítja a mérnökök és az acélipari részletszerkesztők közötti munkafolyamatokat, emellett a sokkal pontosabb becslésnek és részletrajzolásnak köszönhetően segít csökkenteni a hibák lehetőségét.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• Bármilyen családdal (akár felhasználói családokkal is) létrehozhat acélkötéseket oszlopok, gerendák és merevítések között. Ezenkívül a Steel Connections for Revit bővítmény több mint 100 új kötést kínál a részletes acélmodellezéshez. A mérnökök már nem csak az acélkeretet tudják modellezni a BIM-környezetben, hanem több száz különböző acélkötést és részletet, amelyek zökkenőmentesen integrálódnak Autodesk Advance Steel szoftverbe, hogy automatizálják az acél-részletrajzolást, és gyártásra kész modellek készülhessenek.

• A további funkciók közé tartozik a sokoldalú vasalatmodellezés, amelynek segítségével a felhasználók nem szabványos betonelem-formák esetében is meghatározhatják a megfelelő erősítést. A vasalatot bonyolult geometriával rendelkező betonelemekbe (hajlított pillérekbe vagy hordfelületekbe) vagy építészetileg igényes épületobjektumokba is elhelyezheti. Most már a SAT-fájlokból vagy az Autodesk Infraworks szoftverből importált betonelemek erősítését is megtervezheti.

• A Revit 2018 programban a grafikus vasalatkényszer-felügyelet elérhető 3D nézetekben, így gyorsabban határozhat meg teljes modelleket. A Revit használatával egy betontervet átalakíthat részletrajzolássá, amelyhez hozzáférése van a gyártásnak is, így a betontervezéssel foglalkozó mérnökök és részletszerkesztők BIM környezetben tudnak szorosan együttműködni.

Épületgépészeti újdonságok

A Revit 2018 gyártásmodellezési fejlesztései útvonal-létrehozási funkciókkal segítenek a gyártásra kész elemek modellezésében, és már a lejtős csőelemek részletes modellezését is támogatják.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• A gépészeti tervezési fejlesztések segítségével hatékonyabban, a projekt korai fázisában rögzítheti az energetikai követelményeket, mivel a felhasználói helyiség- és épülettípusok kültéri levegőre vonatkozó beállításai is támogatottak.

• A vízzel működő rendszerekkel kapcsolatos képességek közé tartoznak az új elemzési csatlakozások, amelyekkel könnyebben alakíthatók ki a különböző tervváltozatok. A gépészmérnökök számára érdekes fejlesztések között megtalálható a zárt csővezetékrendszerek elemzése, amely összekapcsolja a szivattyúkat az áramlás/nyomásesési adatokkal, illetve egy új elemzőmotor, amely háttérfolyamatként végzi a számításokat, így javítja a modellszerkesztési teljesítményt.

• Az elektromos tervezési fejlesztések új lehetőségeket kínálnak az áramkör-útvonalak szerkesztésére, ezzel pontosabban nyerhető ki a feszültségesés és az analitikai tervadatok.

Építészeti újdosnágok

Végezetül a Revit 2018 újdonsága az új többszintes lépcső objektum, amellyel az építészek gyorsabban modellezhetik a sokszintes épületek összetett lépcsőházait. A lépcsők a szintekhez csatolhatók a projekten belül, és egyetlen lépcső a teljes épületre kiterjedhet. Ha az épület szintjei megváltoznak, a lépcsőt is automatikusan frissíti a program.

A többszintes épületek lépcsőterveinek tovább javítását szolgálja, hogy a korláttervező eszköz fejlesztéseinek segítségével egy kattintással hozzáadhat kísérő korlátokat egy teljes lépcsőházhoz, és végigvezetheti az egyik példányon végzett módosításokat a hasonló lépcsőket tartalmazó csoport összes példányán. Az épületlépcsőkhöz társított korlátok modellezésén túl a Revit 2018 segítségével topográfiához kapcsolhatja a korlátokat topográfiához, így modellezheti az elkerített részeket, a lezárásokat és a kültéri fogódzókat is. Ezzel folytatják azt a 2017 és 2017.1 szoftververziókban megkezdett folyamatot, amelynek célja, hogy a korlátok modellezése könnyebb és egyszerűbb legyen.

Szintén az építészek munkáját segíti, hogy a Revit 2017.1 verzióban megjelent perspektív nézetben történő modellezéssel kevesebb nézetváltásra van szükség, mert abban a nézetben dolgozhat, amely a legjobban megfelel a munkafolyamatnak.

A Revit, a Revitet tartalmazó programcsomagok és az építőipari gyűjtemény előfizetői az előfizetés időtartama alatt minden frissítéshez hozzáférnek, Autodesk-fiókjukból már most letölthetik az új 2018-as kiadást.

Forrás: www.autodeskforum.hu

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek! www.autodeskforum.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások