kiállítás Lechner 2015 – Kreatív Erővonal kamarakiállítás Lechner Tudásközpont

Megnyílt a Lechner 2015 – Kreatív Erővonal kamarakiállítás a Lechner Tudásközpontban


pestimonika | 2015.04.23
Április 16-án a megújult Lechner Tudásközpontban zártkörű, ünnepélyes rendezvény keretein belül megnyílt a Lechner 2015 - Kreatív Erővonal kiállítás, ahol bemutatkozott a Lechner Tudásközpont új arculata is. A megnyitón részt vettek a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának képviselői, a kiállítók és családtagjaik.
A kiállítás, amely minden részletében a társaság szemléletváltását szimbolizálja, több szempontból is mérföldkőnek számít. Mérföldkő, mert a múlt kulturális örökségére építve a kiállításon bemutatkoznak a jelenben alkotó Lechnerek, valamint mérföldkő, mert új nevet és új arculatot kapott az intézmény, amely bemutatásához a kiállítás tökéletes alkalomnak bizonyult.

A kiállítás alapötlete még januárban merült fel a társaság nevének megváltoztatása kapcsán. A Lechner Lajos személynevet a tágabb mérnöki világot bemutató polihisztor családra utaló Lechner névre cserélték. Lechner Lajos várostervező mérnöki szelleme mellé Lechner Ödön, Jenő és Kamill, s valamennyi Lechner családtag és leszármazott újító, törekvő mérnöki és építész szellemisége is felsorakozott.

A szemléletváltás tükrözi, hogy mind a szervezetet, mind a célkitűzéseket, feladatokat illetően a Lechner Tudásközpont - mint az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság egyik legfontosabb háttérintézménye - a változás és a fejlődés útjára lépett.

A kiállításon elhangzott, hogy a nagyobb felelősség nem csak a feladatok és a munka vonatkozásában jelenik meg az intézmény életében, hanem a kultúra terén is. Tenni és dolgozni kell azért, hogy az a kulturális múlt, amellyel a Tudásközpont rendelkezik, fennmaradjon és tovább éljen. A Lechner név kötelez a szakmai színvonal megtartására, emelésére és annak a szellemi örökségnek a fenntartására, továbbadására, amellyel az intézmény rendelkezik.

A kiállításon a múlt és a jelen egybeolvad. Megjelennek egy idővonalon a négy nagy előd: Lechner Lajos, Lechner Ödön, Kismarty-Lechner Jenő és Kismarty-Lechner Kamill munkásságának meghatározó állomásai is, azonban a fő hangsúly a jelenben alkotó Lechnerekre került. A kiállításon megtekinthető alkotások a következők:

• Kismarty-Lechner Balázs grafikus, ötvös és óratervező egyedi tervezésű órái,
• Kismarty-Lechner Csaba, a Kereskedelmi és Hitelbank főépítésze kézzel rajzolt tervei,
• Kismarty-Lechner Kinga belsőépítész, iparművész belsőépítészeti terveiből készült válogatás,
• Kismarty-Lechner Zita grafikus, illusztrátornak a Cerkabella Kiadó gondozásában megjelent Válogatás című verseskönyvhöz készített illusztrációi,
• Kismarty-Lechner Zsuzsa art direktor filmes munkáihoz készült tervei, valamint megvalósult látvány és enteriőr képei,
• Szüts Miklós festőművész alkotásai,
• Boldi szobrairól készült tablók.

Nem utolsó sorban pedig a kiállítás szerves részét képezik a már említett új arculat látványtervei is, amelyek Szegedi Róza, Todorovits Márti és Szebedy Előd keze munkáját dicsérik.

A kiállítás a Lechner Tudásközpont Budafoki úti kiállítótermében (1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3.) tekinthető meg szeptember 30-ig, hétköznapokon hétfőtől csütörtökig 9-17 óra között. A kiállításra szeretettel várnak minden érdeklődőt.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások