hír cikk

Megvédi a világot! – nyertes felhőkarcoló a globális felmelegedés ellen


donkanyar | 2012.05.20
Három fiatal kínai építész megalkotta a világ első felhőkarcolóját, mely megoldás lehet a globális felmelegedésre.

A globális felmelegedés elleni építészeti megfejtés már évmilliók óta megvolt, csak meg kell építeni. A Himalaya Water Tower névre keresztelt koncepció a Himalája gleccsereit hivatott védeni az olvadástól, folyamatos jégcsaputánpótlást biztosítva nekik. A Himalája 55 ezer gleccsere a világ édesvíztartalékának 40 %-át rejti, így a gleccserek egyre gyorsabb olvadása elsősorban a gleccserekből eredő folyók mentén elhelyezkedő falvak és városok számára okoz problémát. A 850 méteres tornyok megalkotóinak – Cse Cseng, Hung-csuan Csao és Dong-bai Szung – az ötlete nem mellékesen az eVolo Magazine által meghirdetett 2012-es felhőkarcoló dizájnverseny győztesei lett – számol be a tuvie.com.
A tervezők az ötleteléskor a biológiaórák tananyagához nyúltak vissza, feltérképezve a növények szerkezetét és mechanizmusait: Himalaya Water Tower elsődleges feladata az lesz, hogy összegyűjtse és megtisztítsa a vizet, s miután egy részét szétosztotta a környékbeliek között, a másik részét jég formájában elraktározza a jövő generációi számára. Ez a rendszer igen jól jöhet, ha a hegységrendszer természetes vízkészlete már teljesen kifogyott. Amikor viszont az álom valósággá válik, akkor építéskor arra viszont vigyázni kell, hogy a toronynak legalább 850 méter magasnak kell lennie, hogy azt a hőmérséklet-különbség működőképessé tegye. A Himalaya Water Tower két fő részre különíthető el: az alsó részt hat, szárszerű, csavarodó cső alkotja, melyek a víz összegyűjtéséért felelnek. A növények száraihoz hasonlóan, ezek a csövek annál jobban erősödnek, minél több vizet raktároznak el magukban. A hat „szár” mindegyikében található egy központi cső, melyet számtalan rétegű cella borít, és ezek raktározzák el a vizet. Az építmény felső része pedig fagyasztva tárolásra használható. Négy hengeres kiemelkedésben raktározódik a jég, és két-két oszlop között egy gépi berendezés is található, mely akkor is fagypont alatt tartja a vizet, amikor erre az időjárási körülmények nem alkalmasak. Ugyanezek a gépezetek tisztítják meg a vizet is, amelyek ráadásul időzíthetőek is, ami azt jelenti, hogy beprogramozható, hogy mikor és milyen mennyiségben kerüljön sor a tárolt víz elosztására. A víztározó felhőkarcoló lábainál egy szállítórendszer is található, mely a környékbeli települések vízellátását biztosítja. A tervrajzok szerint ez kötné össze a hegyeket a falvakkal, valamint helyet adna egy vasútnak is, mely ember- és terményszállításra egyaránt alkalmas lehetne.

A tervezők elképzelése szerint a torony tömeggyártásra is alkalmas lesz, ráadásul az így kialakított tárolórendszerrel egészen messzire, akár Kína keleti vagy India déli partjaira is el lehetne juttatni a friss ivóvizet.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások