Java | 2016.12.12
Az év vége mindig is az összegzés időszaka volt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén, pénteken hirdették ki az Építőipari Nívódíj 2016. évi nyerteseit. A pályázati felhívást az ÉVOSZ további nyolc szervezettel együtt összesen nyolc kategóriában hirdette meg. Taroltak az állami projektek.

Pályázni a legalább 100 millió forint nettó végszámla értékű, a tárgy évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett.
A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban, egy részére elismerő Oklevelet adott ki.


A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

• az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
• a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
• a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége
• valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A 2016. évi Építőipari Nívódíjasok

Többlakásos lakóépület kategóriában
1.) „100 lakásos Passzívház”
Budapest XIII. kerület, Jász utca 91.

Építtető: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
Tervező: Archikon Építésziroda (Budapest)
Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.
Alvállalkozó: Épszerk Pannónia Invest Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: Szabó és Társa Belsőépítész Kft. (Mosonmagyaróvár)
Alvállalkozó: TT Ablak Kft. (Kaposvár)

A 100 lakásos angyalföldi lakóház sikere a merész és előrelátó önkormányzat, a kreatív tervezés és a minőségi munkát végző kivitelező együttes érdeme. Az alapvetően újszerű felfogásban megtervezett és megvalósított létesítmény, passzívház. Hőveszteségét minimalizálták, hőnyereségét maximalizálták. A tájolását optimalizálták és a házat termikus burokkal vették körül, a homlokzaton 30 cm vastag a hőszigetelés, a nyílászárók hőhíd-mentesek, csökkentették az üvegfelületeket és háromrétegű üveget alkalmaztak. A megvalósult épület megfelel a passzívházakat ellenőrző német „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítési kritériumainak. A lakások fűtése és hűtése a lakók hőérzetéhez igazodva szabályozható és állítható árnyékolóval is ellátottak. A ház építészetileg is egyedi, a lakóegységek statikailag bravúrosan kialakított, látványos függő folyosókról közelíthetők meg. Közösségi terek is épültek és minden lakáshoz tartozik egy parkoló, melynek tetején zöldfelület teszi kellemessé a belső, tágas zárt udvart. A földszinti lakásokhoz előkert is tartozik.

Középület / Kereskedelmi építmények kategóriában
2.) Budafoki Szomszédok Piaca
Budapest XXII. kerület, Játék u.8.
Építtető: Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata
Tervező: Avant-Garde Építész Stúdió (Budapest)
Generálkivitelező: Laterex Építő Zrt. (Budapest)

Budafokon az építészet modern eszközeivel egy többcélú, új piac épült a régi, korszerűtlen helyett és a hajdanvolt budafoki Promontort idéző, igazi kisvárosias tér jött létre. Elnevezésében a szomszédok a népszerű tv szappanoperára utal, mely egyrésze itt játszódott. A projekt kivitelezésénél fontos szempont volt, hogy a régi piac gyorsan, zökkenőmentesen átköltöztethető, az árusítás folytonossága biztosított legyen. A piac előtti tér a hétköznapokon, a kerület központjában európai szintű környezetével vonzó találkozási pont és egyben pihenésre-leülésre alkalmat kínáló hely. Kulturált ülőalkalmatosságok és párásító vízjáték adja meg a növényzeten és a zöldfelületeken kívül a tartózkodás élményét. Továbbá teret ad mindenféle rendezvénynek, borfesztiválnak, karácsonyi vásárnak, kirakodó vásárnak, kézműves vásárnak, „bolha” piacnak, és lehetőség van itt kisebb színpadi rendezvényeket is szervezni.

Középület / Kulturális létesítmény kategóriában
3.) Hangvilla (Séd mozi átalakítása hangversenyteremmé)
Veszprém, Brusznyai u. 2.

Építtető: Swing-Swing Kft. (Veszprém)
Tervező: Delta Mérnöki Iroda (Veszprém)
Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Pro VeszprémVárosfejlesztési és Befektetés-ösztönző Nonprofit Kft.
Alvállalkozó: Balaton Bútor Kft. (Veszprém)
Alvállalkozó: Elektro Center Kft. (Veszprém)
Alvállalkozó: Equiscorp Kft. (Székesfehérvár)

Veszprém városának kulturális élete új, impozáns létesítménnyel gazdagodott. A városközpontban az egykori Séd mozi épületét magánberuházás során multifunkcionális épületegyüttessé alakították át, amely alapvetően a zenei életnek ad helyet, innen ered a „Hangvilla” elnevezés is. Először a mozi vasbeton szerkezetét kellett átalakítani, úgy, hogy ne gyengüljön állékonysága. Ezt utófeszítéses eljárással oldották meg, majd a régi épületet 13 m magas acél és üvegszerkezetekkel vették körül úgy, hogy a két függőleges héj között födémeket építettek be. Érdekessége az épületnek a különböző szögben dőlő oszlopok, a közéjük befüggesztett terek. Azért, hogy az előadásokon kívül is becsábítsák a nagyközönséget étterem és kávézó épült. A Hangvilla megépítésével megváltozott a városkép, a patinás város modern arculattal gazdagodott.


Középület / Oktatási létesítmény kategóriában
4.) 24 tantermes Brenner János Általános Iskola és Gimnázium
Szombathely, Táncsics Mihály u. 48.
(kép: Westbau)

Építtető: Szombathelyi Egyházmegye
Tervező: Mátis és Egri Tervező Kft.
Generálkivitelező: West Hungária Bau Kft. – ZÁÉV Építőipari Zrt. (konzorcium)
Alvállalkozó: Elios Innovatív Energetikai Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: Kőért Kft. (Kaposvár)
Alvállalkozó: Zala Elektro Kft. (Zalaegerszeg)
A Szombathelyen megvalósult általános iskola és gimnázium épületegyüttes az egyik legkorszerűbb hazai oktatási létesítmény, amely a tervezett határidőn belül, igényesen, a közreműködő partnerek kiváló együttműködésével valósult meg. A Brenner János vértanú katolikus papról elnevezett iskola és gimnázium, a katolikus egyházmegye telkén részben a volt noviciátus épület helyén épült, de a használatba bevonták a volt kollégiumi épületet is. Itt a szaktantermek és az igazgatási helyiségek kaptak helyet. Az új részben a mai kornak mindenben megfelelő informatikai berendezéssel felszerelt 24 tanterem, és egy többfunkciós tornaterem létesült. A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola és annak közösségi terei mindenki számára – különös tekintettel a mozgásukban korlátozottakra – egyformán megközelíthető és használható legyen. A külsejében is hangsúlyos, nagykiterjedésű épület jól illeszkedik a városi szövetbe.

Középület / Irodaház kategóriában
5.) Debreceni Járásbíróság új épülete
Debrecen, Arany János u. 25-31.

Építtető: Debreceni Törvényszék
Tervező: Koller és Társa Tervező Kft.
Lebonyolító: Őri János – Megrendelő (építtető) képviselője
Generálkivitelező: Hunép Universal Építőipari Zrt.
Alvállalkozó: Latu-Bau Kft. (Debrecen)
Alvállalkozó: Integrál Kft. (Székesfehérvár)
Alvállalkozó: Elektro-Invest Hungary Kft. (Hajdúböszörmény)

Debrecen új hármas egységű igazságszolgáltatási központjának utolsó darabja, a korábbi tömbökkel jól harmonizáló, az ugyanazt a szellemiséget és színvonalat nyújtó Debreceni Járásbíróság zárt téglaépülete. A városban új tehermentesítő utat építettek, a belváros meghosszabbításaként kiépült új utca szorosan kapcsolódik környezetéhez, mégis saját arculattal rendelkezik, ennek keleti térfalát foglalják el a bíróság új intézményei. Az utca folyamatos beépítettségét nyújtó épületek azonban formájukban, anyaghasználatukban szépen egységben tudtak maradni, a pozicionálással pedig sikerült az épületek sarkait kihangsúlyozni, ahol többszintes bejárati részt kaptak. Az igazságszolgáltatási funkció zárt, kevésbé az utca felé nyitott épületeket igényelt, amelyeknek végül a kézi vetésű téglafalak adnak feloldást, hiszen azok minden napszakban és időjárási viszonyok között más-más textúrát rajzolnak ki. A belső tervezés hasonlóan nagyfokú puritánságot mutat, a fehérre festett felületekkel a barnás, márványozott padló- és esetenként falburkolat váltakozik. A tárgyalótermek, irodák, különböző meghallgató helyiségek mellett egy különleges panorámával ellátott könyvtárat is kialakítottak, amelynek üvegtáblái a tárgyalók tetejére telepített belső tetőkertre nyílnak.


Középület / Egyházi létesítmény kategóriában
6.) Debreceni Református Hittudományi Egyetem
Debrecen, Kálvin tér 17.

Építtető: Tiszántúli Református Egyházkerület
Tervező: Medmix Cenrer Kft. (Debrecen)
Lebonyolító: Kem-Ber Kft. (Debrecen)
Generálkivitelező: Hunép Universal Építőipari Zrt. (Debrecen)
Alvállalkozó: Horex Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: TB Logisztik Kft. (Szeged)
Alvállalkozó: Tu-Color Kft. (Debrecen)

A magyar történelem egyik emblematikus épülete a Debreceni Református Kollégium. Itt határozta el a magyar országgyűlés 1848-ban a trónfosztást és itt ülésezett 1944 –ben az ideiglenes országgyűlés is. Ebben az épületben kapott helyet ma a Református Hittudományi Egyetem. Az épületet felújították, fő látványossága ezután is a múzeum és a könyvtár. Az 1538 óta álló épület rekonstrukciója során figyelembe kellett venni az értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős-és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket. Ez mintaszerűen teljesült. Az épületen megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült az eredetileg 5 lépcsőház.

Középület / Egyházi létesítmények kategóriában
7.) Egek Királynéja Római katolikus Főplébánia
Budapest IV. kerület, Szent István tér 21.

Építtető: Budapest Főváros IV. kerület Újpesti Önkormányzata
Tervező: 4 Plusz Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Budapest Főváros IV. kerület Újpesti Önkormányzata
Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztály
Generálkivitelező: Czero Projekt Kft. – Kharisz Kft. Konzorcium

Újpest átfogó főtér-megújítási programjának részeként megújult a Főplébánia is. Az újpesti plébánia korszerű, mai igényeknek megfelelő funkcióinak kialakítására átadott XIX. századi épület teljes felújítását, átalakítását az Önkormányzat vállalta magára. A felújítás és a főplébánia kialakítása során a meglévő épület értékeinek megőrzését, kibontását, az építészeti kiegészítések szempontjából egységes, modern, de mégis illeszkedő szemlélettel oldották meg A két udvari szárnyat egy új, kétszintes keresztszárnnyal kötötték össze. Az eredetileg „U” alakú elrendezés így zárt beépítésűvé vált, közrezárva egy átrium-udvart. A zártság helyett azonban a kertek felé teljes felületen megnyitották a földszintet, a látvány a bejárattól a hátsókert végéig érvényesül. Az új, összekötő szárnyak az épület eredeti struktúrájában új hangot ütnek meg. Fehér, szálkötésű cementlapokkal burkolt felületű épülettömegek, melyek meghatározó eleme az árnyékoló-szerkezetek azsúrozott hatású pávamintás népi motívuma. Kapcsolat hagyomány és fejlődés, új és régi között. A pávák alkotta szív utalás az evangélium üzenetére.

Középület/Egészségügyi létesítmény kategóriában
8.) Sarepta Evangélikus Lakóotthon
Budapest, Máriaremetei út 80-82.

Építtető: Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon (Budapest)
Tervező: Modum Építésziroda Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Confector Mérnök Iroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító, műszaki ellenőr: Spányi Partners Zrt.
Alvállalkozó: Pekár és Kis Nagy Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: Szacsita Építő Tervező és Szolgáltató Kft. (Piliscsaba)
Alvállalkozó: Péter Építő Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Budapest)

A legújabb EU előírásokat is figyelembe véve egy új, 50 fő súlyos szellemi és mozgásukban korlátozott fogyatékos személyt befogadó lakóotthon valósult meg a Budai hegyekben, a Máriaremetei úton. A lakóotthon a gondozottak kulturált és biztonságos szállás lehetőségét biztosítja. Az új szeretetotthon elhelyezésének elsődleges szempontja az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen az épület a természetes terepbe, megtartva a növényzeti és domborzati viszonyokat. A földszinti padlóvonal a csatlakozó terep szintjével azonos, így biztosított az akadálymentes bejárás az épületbe. A tervezett épület tömegét „H” alakban alakították ki, úgy, hogy a karként kitárulkozó oldalszárnyak, a lejtős tereppel egy védett belső udvart határoljanak. Az így kialakuló ligetes, belső udvar ideális pihenőkertként szolgál a fogyatékkal élő emberek számára. Összességében az evangélikus egyház által megvalósított és működtetett lakóotthon épülete és berendezése példamutató.

Ipari és energetikai építménykategóriában
9.) Takata Gyártóüzem és Logisztikai Központ
Miskolc, Takata út 1.

Építtető: Takata Safety System Hungary Kft. (Miskolc)
Tervező: Óbuda Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)
Lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: Hungarian Project Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: OK Bau Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: Ensi Kft. (Budapest

A Takata gyár Miskolc határában az autógyártásban most már nélkülözhetetlen légzsákokat állít elő. A kedvezőtlen talajviszonyok ellenére korábban elképzelhetetlen ütemben valósult meg ez az autógyártáshoz kapcsolódó üzem, Méreteire jellemző, hogy a gyár közel 64 000 négyzetméter beépített területen 16 épületben működik. A mai magyar építőipar képes volt időben megvalósítani a vállalt feladatot, szinte napra pontosan egy év alatt készült el a projekt úgy, hogy a 33 fős helyszíni management 172 alvállalkozót irányított. A rendkívül igényes japán befektető minőségi követelményeit betartva a megrendelő legnagyobb megelégedésére fejezték be a munkát. Az új gyár jelentősen javítja a környék foglalkoztatottságot és megjelenésével Miskolc városának megújulását jelképezi.

Mezőgazdasági építmény kategóriában
10.) Sauska Borászat Villány

Építtető: Sauska és Társa Kft.(Dunakeszi)
Tervező: Radius b + s Kft. (Budapest)
Fővállalkozó: Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Kiskunhalas)
Lebonyolító: Schmika-Plusz Kft. (Siklós)
Alvállalkozó: SH-Bau Mérnöki Kft. (Mohács)
Alvállalkozó: Stang Bádogos Kft. (Szajk)
Alvállalkozó: Tóth – House BT. (Kalocsa)

A Sauska borászati épület-együttes a Villány-borvidéki szőlőbirtokán már majd egy évtizede üzemel, melyben évente 1700-2500 hektoliter bort állítanak elő, hordókban és acél tartályokban érlelik, palackozzák. A bővítés célja a meglévő épület kapacitásának a változatlanul hagyása mellett a szőlőfeldolgozás területének a növelése, a szőlő hűtési lehetőségének a megoldása és a dolgozók szociális helyzetének a javítása. A problémák megoldására épült egy új összetett funkciójú épületszárny, fedett-nyitott feldolgozó térrel, hűthető és fűthető zárt tárolóval és a szükséges kétszintes szociális blokkal. A zárt raktárban lehűtik a szőlőt +5 Celsius-fokra, ugyanitt novemberben a must erjedésekor +25 Celsius-fokra fűtik fel a helyiséget egy ipari hűtő – fűtő géppel. Az alkalmazott építészeti megoldásokkal és anyagokkal a kialakított épületegyüttes kiválóan simul a szőlődombos tájba, a toldás és a meglévő épület megbonthatatlan harmonikus egységet alkot.


Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában
11.) Várkertbazár
Budapest I. ker. Ybl Miklós tér 6.

Építtetők: Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat
Tervező: Középülettervező Zrt.
Lebonyolító: Főber – Nox – ÉMI konzorcium
Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. – West Hungária Bau Kft. konzorcium
Alvállalkozó: Alukonstrukt Kft. (Szeged)
Alvállalkozó: Agro- Hungary Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: Tihati és Bende Kft. (Budapest)

A Várkert Bazár 1984-es bezárása óta a hazai műemlékvédelem állandó problémájaként állt és pusztult a Duna part mentén a budai látkép közepén. Az Ybl Miklós 1879-ben készített terveihez hű rekonstrukciója, restaurálása, felújítása és a mai kor igényeinek megfelelő fejlesztése az eredeti építészeti együttessel harmonikus összhangban valósult meg. A jelenkor funkcionális igényeinek megfelelő új épületrészek a meglévőkkel egységben tükrözik a kortárs építészet jegyeit. Teljesen megújult a régi műemlék együttes, a lépcső pavilon a Cortinafal, a bazársor, a Gloriette, és a többi pompás épület lépcső és kert és megvalósultak az új, koruk igényeit szolgáló építmények, a mélygarázs és a multifunkciós terem. A Várkert Bazár felújítása minden közreműködő tervező és kivitelező vállalkozó számára különleges feladatot jelentett, amelyet összehangoltan, magas színvonalon oldottak meg.

Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában
12.) A fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes részét képező Jószágkormányzói épületegyüttes


Építtető: Eszterháza Központ (Fertőd)
Tervező: M Építész Iroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Eszterháza Központ (Fertőd)
Generálkivitelező: Laki Épületszobrász Zrt. (Budapest).

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes különálló épületcsoportjának tervezése és kivitelezése majd tíz év előkészítési, szakértői és tervezési munka után valósulhatott meg. A Narancsház, a víztorony, a Marionett bábszínház, a nyugati összekötő szárny valamint a Tiszttartói ház műemléki rekonstrukciója és rehabilitációja állapotuktól függően különböző szinten valósult meg. A keleti összekötő szárny modern építészeti eszközökkel és funkciókkal helyettesíti a nem rekonstruálható épületrészeket. Végeredményben az épületek által határolt tér híven adja vissza az Eszterházyak korának hangulatát. Sikerült funkciót találni a pusztuló épületcsoportnak és ma innen irányítják az egész kastély-együttest. A teljes rekonstrukció a műemléki és régészeti kutatások eredményeit kiválóan adja vissza. A munka során sikeres volt az építtető, a tervező, a projektvezetés, és a kivitelezési munkákat végzők, valamint a műemlékvédelmi felügyelet folyamatos és konstruktív együttműködése.


Közlekedési létesítmény kategóriában
13.) Budapesti 1-es villamos vonalának felújítása és meghosszabbítása
Kerepesi út és a Fehérvári út között

Építtető: BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Tervező: Uvaterv ÚT-, Vasúttervező Zrt. - Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.
Generálkivitelező: A-HÍD Zrt. – COLAS Alterra Zrt.
Lebonyolító: Transinvest-Budapest Kft. és Eco-Tec Kft. konzorcium
Alvállalkozó: Siemens Zrt. (Budapest)
Alvállalkozó: Normálnyomtáv Kft. (Szigetszentmiklós-Lakihegy)

Az 1-es villamos Óbudát, most elkészült szakaszával, a Dunán való átvezetésével összeköti Lágymányost és Kelenföldet. 2015. év elejére, sikeresen befejeződtek a projekt kivitelezési munkálatai, Ezzel – 15 év elteltével – új szakasszal bővült a főváros villamos hálózata. A teljes szakaszon elkészült 2 aluljáró csatlakozás és 9 peron átépítése, 6 új peron és 2 új aluljáró liftekkel, valamint 6759 m vágány a sínek között zöldfelületekkel, a teljes áramellátással, útépítéssel, végleges forgalomtechnikával együtt. A projekt külön érdekessége és egyben kihívása a Rákóczi hídon történt átvezetés volt.


Környezetvédelmi és Vízügyi létesítmény kategóriában
14.) Kisdelta árvízi szükség tározó korszerűsítése
Fehér és Fekete-Kőrös torkolat.

Építtető: Kőrös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Gyula)
Tervező: Konstruktőr Mérnökiroda Kft.- Erbo-Plan Mérnöki Szolgáltató
konzorcium
Lebonyolító: Oviber-Utiber Mérnök Iroda Konzorcium
Generálkivitelező: „KBH Delta” Konzorcium
(Kötiviép’B Kft., Békés Drain Kft., Hídépítő Speciál Kft.
Alvállalkozó: HBM Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: UHU-Trans Kft. (Kiskőrös)
Alvállalkozó: Árisz Kft. (Méhkerék)

A Fehér-Körösön levonuló szélsőségesen nagy árvizek esetén, a vízbeeresztő műtárgyon keresztül a folyó vízhozamának egy jelentős része szabályozható módon bevezethető a Kisdelta árvízi szükség tározóba és ezzel a folyó tetőző árvízszintje csökkenthető. Ezzel 29 békésmegyei település, 170 ezer ember árvizek miatti veszélyeztetettsége minimalizálódik. A projekt keretén belül megvalósult új vízbeeresztő műtárgy megépítésével és a pillérek közeibe épített gépi mozgatású elzáró szerkezetek által szabályozhatóvá vált a vízbeeresztés a tározó térbe és a víz visszavezetés a Fehér-Körös medrébe. A megfelelő biztonsági szintre történő kiépítéssel a csatlakozó árvízvédelmi töltéseket megerősítették. A műtárgyakhoz csatlakozó töltéseken 3 m széles beton burkolatú út épült. Egyidejűleg felújították a gátőr telepet, új raktárépület és vízhozam-mérő távjelző állomás is létesült. Különösen bravúros volt a nehéz talajviszonyok által késleltetett kivitelezés gyors, határidőre történő megvalósítása.


2016. Évi Építőipari Nívódíj Elismerő Oklevél

Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában
I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye rekonstrukció és kiállítási pavilon építése
Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

Építtető: Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest)
Tervező: Mányi István Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Épszer Építő és Szerelőipari Zrt. (Sárospatak)
Műszaki ellenőr: Kiss István (Budapest)
Alvállalkozó: Reston Kőrestaurátor Kft. (Biatorbágy)

Az 1631-től működő sárospataki ágyúöntő műhelyt I. Rákóczi György alapította. Régészeti kutatás tárta fel az épület pincéjének, falainak, lángkemencéjének, öntőaknájának romjait. A védőépítmény tervezése során fontos szempont volt a romok megóvása mellett a maradványok értelmező kiegészítése. A feladat nehézségét fokozta, hogy a jelentős méretű építményt tájképi kertben, és a vár közvetlen közelében kellett elhelyezni. A feltárás fölé impozáns kiállítótér épült. Az épületben egy 6,5 méter magas ácsolt, csigával felszerelt korhű gerenda szerkezet is helyet kapott, ami egykor az ágyúk roppant bronztestének mozgatására és a furat készítésére szolgált. A megoldás könnyű, kortárs, lécburkolatú, acél-üveg építmény lett, amely kerti pavilonként illeszkedik környezetébe.

Forrás: magyarepitok.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások