hír cikk Magyar Építőművészek Szövetsége

Mi lesz az építészek Ötpacsirta utcai székházának sorsa?


Ware-Nagy Orsolya | 2024.02.23

A napokban derült ki, hogy a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara és a Mesteriskola nem működhet tovább az Ötpacsirta utca 2. szám alatti épületben. Az Építési és Közlekedési Minisztériumn az építész szervezetek elhelyezését a jövőben megépülő építészeti központban képzeli el. 

Emblematikus épülete a szakmának a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti kis utcából nyíló Almássy-palota, az Ötpacsirta utca 2. szám alatt álló épület. Nemcsak székház, hanem különböző előadások (pl. a MÉSZ szervezte Csütörtöki Iskola előadássorozat), könyvbemutatók helyszíne is, valamint itt működik a MÉSZ különleges atmoszférájú, szabadpolcos szakkönyvtára is, és hosszú éveken át az épület alagsorában működött az Építészpince étterem, amely szintén az építészek kedvelt találkozópontja volt, és sajtótájékoztatóknak is helyet adott. 

Ismét napirendre került, és sosem volt még ilyen közel ahhoz, hogy meg is valósuljon az az új épület, amely a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek adna helyet, egy kiállítások szervezésére is alkalmas épület, amely az építészek új szakmai és kulturális központja lehet. (A tervezési szerződés aláírásáról itt számoltunk be.) Az azonban nem egyértelmű, hogy mi lesz a fenti szervezetekkel addig is, amíg az új épület elkészül. 

A felröppenő hírekre reagálva az ÉME Mesteriskola petíciót indított, amelyet péntek koradélutánig több mint 800-an írtak alá: 

Építészek!

Az Építési és Közlekedési Minisztérium ultimátumot adott a napokban, hogy az itt működő MÉSZ, MÉK, BÉK és Mesteriskola sürgősen el kell költözzön a legendás és kultúrtörténeti múltú Ötpacsirta utcai épületből.
 
Akarod-e?
Mi nem.

Az Építészeti és Közlekedési Minisztérium a következő választ adta: 

Az Építési és Közlekedési tárca létrejöttével több évtized után kapott minisztériumi szintű érdekképviseletet az építésügy és az építészet ügye. Most itt az ideje, hogy az építészekről is gondoskodjunk. Miután az építésszakmával szorosan együttműködve elkészítettük az új magyar építészetről szóló törvényt; a magyar építészeket, érdemeik jogos elismeréseként az újonnan létrehozott Magyar Építészet Napján a korábbiakhoz képest nagyobb odafigyeléssel díjazzuk; most érkeztünk el egy új Magyar Építészeti Központ felépítéséhez, ahol végre, több évtized után, méltó elhelyezésre kerülnek a szakmai szervezetek. A jelenlegi költözés ennek a folyamatnak a része, amely során az érintett szervezetek bevonásával keresünk számukra - az új központ elkészültéig - ideiglenes székhelyet.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium  elkötelezett az építészet és a magyar építészek szakmai és társadalmi megbecsülésének növelése iránt, így az építési kormányzat nem ultimátumot ad, hanem évtizedes tartozását törleszti az építész szakma felé.

Üdvözlettel:
Sajtóiroda – Építészeti és Közlekedési Minisztérium

A Magyar Építőművészek Szövetsége facebook-oldalán reagált a hírekre: 

A Magyar Építőművészek Szövetségének nyilatkozata

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) a napokban tájékoztatás kapott az Építési és Közlekedési Minisztériumtól, hogy az Ötpacsirta utcai székházban működő szervezetek számára új, ideiglenes székhelyet keres. Ez az épület a Magyar Építőművészek Szövetségének – melyet 122 éve Lechner Ödön és társai alapítottak – valamint a Magyar Építész Kamarának, a Budapesti Építész Kamarának, az ÉME Mesteriskolának, ezzel együtt a magyar építészek széles körének is a szakma identitását meghatározó otthona, már több, mint 70 éve.

A Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége a mai napon összeült, kiértékelte és megvitatta a rendelkezésére álló információkat, és azt a döntést hozta, hogy tárgyalásokat kezdeményez az illetékesekkel és az érintettekkel. Egyúttal kinyilvánítja, mindent megtesz a jelenlegi Építészek Háza megtartásáért, hogy a magyar építészet jelképévé is vált emblematikus épület hosszútávon is a magyar építőművészetet, és kultúrát tudja szolgálni.

Budapest, 2024. 02. 22.

A MÉSZ elnöksége és Felügyelőbizottsága

 • Krizsán András, elnök
 • Golda János, alelnök
 • Zoboki Gábor, alelnök
 • Csillag Katalin, elnökségi tag
 • Kovács Csaba, elnökségi tag
 • Nagy Csaba, elnökségi tag
 • Szabó Levente, elnökségi tag
 • Anthony Gall, elnökség póttagja
 • Fajcsák Dénes, elnökség póttagja
 • Tima Zoltán, Felügyelő Bizottság elnöke
 • Bachmann Bálint, Felügyelő Bizottság elnökhelyettese
 • Földes László, Felügyelő Bizottság tagja
 • Tóth Balázs, Felügyelő Bizottság tagja
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások