Ware-Nagy Orsolya | 2024.02.22

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes létrehozása. 

A tervezési szerződést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) részéről Turi Attila elnök, az MMA Titkársága részéről Richly Gábor főtitkár írta alá, s a nyertes ajánlattevők is ellátták kézjegyükkel: a BIVAK studio Kft. ügyvezetője, Vass-Eysen Áron építész (aki egyben az egyik tervező), valamint a Tér és Forma Szeged Kft. ügyvezetője, Vesmásné Zákányi Ildikó Erzsébet. A február 20-án, az MMA irodaházában rendezett ünnepélyes aláíráson jelen volt Vesmás Péter Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja és Máté Tamás építész, mindketten a nyertes pályázatot benyújtó tervezői közösség alkotói.

Turi Attila az akadémia történetében jelentős eseménynek nevezte a tervezési szerződés aláírását, az ennek alapján megvalósuló beruházás összértéke az MMA valamennyi korábbi ingatlanfejlesztési értékét meghaladja. Reményét fejezte ki, hogy a Magyar Építészeti Múzeum és Központ műszaki átadása három éven belül megtörténhet. A szerződést megalapozó pályázat lebonyolítását példaértékűnek nevezte, hozzátéve, hogy az elkészült pályaműveket a közeljövőben a tervek szerint egy kiállítás keretein belül teszik elérhetővé a nagyközönség számára.

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága kétszakaszos meghívásos, a részvételi szakaszban bármely – a referencia követelménynek megfelelő – építész iroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdetett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9-13. A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint állt rendelkezésre.

A MÉM MDK 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában.

A tervpályázat fő feladata a teljes terület hasznosítás és az új Főépület megtervezése volt, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával.

A nemzetközi tervpályázat győztese a Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. – BIVAK studio KFT. közös pályázata lett.

A bírálóbizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA elnöke; társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM építészeti államtitkára volt. Tagjai voltak: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente DLA építész, a BMGE Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt DLA építész, a BME Építészmérnöki kar tanszékvezetője, a MÉK delegáltja; valamint Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja. Póttag volt Perényi Tamás DLA építész.

Az átadásról szóló összeállítás

Forrás: sajtóközlemény – MMA

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások